SARAJEVO

U šest općina moguće otvoriti još 7 apoteka

ZDRAVSTVO Kantonalno ministarstvo odredilo slobodne lokacije

A. NALO

12.4.2016

Ministarstvo zdravstva KS objavilo je odluku u ''Službenim novinama KS'' kojom se regulira broj apoteka koje je moguće otvoriti u pojedinim općinama u KS. Prema tom dokumentu, od devet kantonalnih općina slobodnih lokacija ima u šest, u kojima je tokom 2016. godine moguće otvoriti sedam apoteka.

Podnijeti zahtjev

Na području općine Ilidža na raspolaganju su dvije lokacije, i to u mjesnoj zajednici (MZ) Blažuj i u novom naselju Tibra u MZ Stup 2. Kada je u pitanju općina Hadžići, tu nedostaje apoteka koja bi pokrivala područje Binježeva.

Prema dostupnoj dokumentaciji, u Vogošći je potrebna jedna apoteka, i to za područje MZ Kobilja Glava prema MZ Hotonj 1. U Novom Sarajevu nedostaje apoteka za lokalitet MZ Hrasno Brdo1, a u Centru za MZ Soukbunar. U Starom Gradu nedostaje apoteka u MZ Kovači.

- Međusobna udaljenost između dvije apoteke ne može biti manja od 400 metara. Osnivač apoteke kojem se izda saglasnost za lokaciju dužan je u roku od tri mjeseca podnijeti zahtjev za otvaranje apoteke. Ukoliko na istoj lokaciji bude više zaprimljenih zahtjeva koji ispunjavaju sve kriterije, Ministarstvo zdravstva KS će odlučiti prema redoslijedu kojim su zahtjevi podneseni - stoji između ostalog u odluci.

Radno vrijeme

Dalje se navodi da će resorno ministarstvo naročito voditi računa o tome koliko je apoteka udaljena u odnosu na ambulantu, dostupnost stanovništvu s aspekta radnog vremena, da se usluge pružaju najmanje pet godina...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.