SARAJEVO

Muzej književnosti poziva građane da doniraju dnevnike pisane u ratu

Predstavljen javni poziv

Fena

11.4.2016

 

Predstavnice Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Fonda memorijala i Spomeničkog kompleksa "Tunel D-B" predstavili su danas javni poziv građanima da doniraju dnevnike i bilješke koje su pisali u ratu da bi formirali muzejsku kolekciju svjedočanstava o pisanoj riječi i svakodnevnom životu ljudi tog perioda.

Direktorica Muzeja književnosti i pozorišene umjetnosti BiH Šejla Šehabović kazala je da će donirani materijal biti predstavljen na izložbi od 4. do 25. maja u kompleksu "Tunel D-B", ali da na ovaj način žele i proučavati građu o ratnim bilješkama i svjedočanstvima stanovništva.

 - Ovaj projekt se bazira na ratnim zapisima koji nisu uobičajeni da se nađu u Muzeju književnosti, a to su zapisi običnih ljudi, jer želimo rekonstruisati situaciju u kulturi od 1992. do 1995. godine - pojasnila je.

Podvukla je da građani mogu donijeti građu za koju, bez obzira na vlastito viđenje, procijene da bi mogla biti od vrijednosti za muzej i spomenutu kolekciju, a da će u cijelom procesu na svaki način biti poštivana anonimnost donatora.

Kustosica Spomeničkog kompleksa "Tunel D-B" Dina Memić navela je da je ovo samo nastavak saradnje tih dviju kulturnih institucija te da su se vrlo rado odazvali pozivu za učešće u projektu.

Podsjetila je da je "Tunel spasa" jedan od najznačajnijih objekta za opstojnost Sarajeva i odbranu BiH koji je danas zasigurno, najatraktivnija kulturno-historijska destinacija u regionu.

Zainteresirani građani materijale mogu donijeti u Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH svakim radnim danom od 10 do 14 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.