SARAJEVO

Općina Novi Grad sa 1.500 boraca obilježila Dan Armije RBiH

Svečanost upriličena u dvorani "Ramiz Salčin"

Feta

16.4.2016

Općina Novi Grad Sarajevo i ove godine je, povodom 15. aprila - Dana Armije Republike BiH, organizirala svečano obilježavanje jednog od najznačajnijih datuma u historiji naše zemlje.

U dvorani "Ramiz Salčin" na Mojmilu, koja nosi ime komandanta Općinskog štaba Teritorijane odbrane, uz prisustvo oko 1.500 boraca veterana, ratnih vojnih invalida, članova porodica šehida i poginulih boraca Armije RBiH, porodica demobiliziranih boraca i oko 500 učenika i nastavnika novogradskih osnovnih škola, upriličen je prigodan program i ručak za borce, pripadnike novogradskih ratnih brigada i goste.

Svečanosti su između ostalih, prisustvovali generali Armije RBiH, ratni komandanti, predstavnici Općine Novi Grad, Općinskog vijeća, direktori obrazovnih ustanova i gosti iz drugih brigada Armije RBiH.

Bila je to prilika za prisjećanje na teška, ali slavna vremena kroz koja su prošli branioci BiH i građani. Prisutni su imali priliku pogledati kratki dokumentarni film iz perioda agresije na BiH autora Avde Huseinovića.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić čestitao je prisutnima Dan Armije RBiH, istakavši njen značaj za odbranu i opstojnost države BiH. Kazao je da su četiri novogradske brigade imale 25.000 vojnika, koji su se borili na linijama odbrane od Nedžarića, Mojmila, Dobrinje, Sokolja, Boljakovog Potoka do Žuči, gdje su izvojevali brojne pobjede.

- Željeli smo da Dan Armije obilježimo zajedno sa običnim borcima. Nama je to značajan datum i smatramo da je pored Dana državnosti i Dana nezavisnosti, Dan naše Armije jedan od najvažnijih datuma kojeg se trebamo sjećati i obilježavati ga, jer da nije bilo Armije RBiH i njenih boraca, sigurno danas ne bi bili u prilici slaviti niti jedan značajan datum - rekao je načelnik Efendić. 

O herojskim podvizima boraca Armije RBiH govorio je Atif Dudaković, ratni komandant Petog korpusa Armije RBiH koji je istakao da je zahvaljujući patriotama BiH, Zelenim beretkama, patriotskim snagama, patriotskoj ligi, dobrovoljcima, MUP-u RBiH stvorena Armija BiH.

- Posebno se zahvaljujem najmnogoljudnijoj Općini u BiH, na čelu sa načelnikom Semirom Efendićem, koja je primjer kako čuvamo našu Armiju, jer upravo u ovoj općini koja ima više od 120.000 stanovnika je naš potencijal i tu se čuvaju tekovine odbrambeno-oslobodilačke borbe - kazao je Dudaković.

Prisutnima su se obratili nekadašnji komandant 3. čete u manevarskom bataljonu Druge viteške brigade Enes Huseinović, zatim jedan od ratnih komandanata Četvrte muslimanske slavne brigade koja je djelovala u okviru Četvrtog i Šestog korpusa Nezim Halilović i general Ismet Hadžić. Istakli su da je u BiH utkano 200.000 ubijenih ljudi, te da je hiljade granata palo i hiljade sela uništeno, milion ljudi je raseljeno, ali da je Bosna opstala i opstat će, saopćeno je iz Pres službe Općine Novi Grad Sarajevo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.