SARAJEVO

POFALIĆI Ekološka bomba usred naselja

Mještani upozoravaju na brojne probleme

Autor:A. ČENGIĆ

27.4.2016

Mještani novosarajevskog naselja Pofalići već godinama muku muče s kanalizacijom. Kako su nam kazali, problemi su počeli prije nekoliko godina, kada je započela gradnja objekta, a nakon toga obustavljena zbog pojave podzemnih voda. Međutim, ostala je ogromna rupa u kojoj se sakupljaju skoro sve fekalije iz ovog naselja, što predstavlja veliku ekološku bombu. 

Gradski prijevoz

Kako nam je rekla vijećnica Općinskog vijeća Novo Sarajevo Mirsada Hadžić, mnogo je puta do sada upozoravala nadležne da se problem riješi.  

- Općina je u posljednje tri godine uložila oko 15.000 KM, iz Civilne zaštite su cisternama ispumpavali baru. Ali, kako je postavljena ograda, više niko ne smije prići, a u posljednja tri mjeseca nivo kanalizacije porastao je za 20 centimetara - kazala je Hadžić.

mirsada-hadzic

Hadžić: Ispumpavali baru 

Da je ovo gorući problem naselja, potvrdili su nam mještani koji su kao probleme istakli i redukciju vode, opasne pse lutalice te neredovan gradski prijevoz.

Sehada Jakupović, koja živi u Humskoj ulici, kazala nam je da, iako je u cijelom gradu redukcija vode od 24 do 5 sati ujutro, u njenoj kući česma je suha od 22 do 8 sati.

sehada-jakupovic

Jakupović: Najteže ljeti 

- Godinama imamo ovaj problem, a najteže je ljeti. Također, moram dodati da nam ni prijevoz nije redovan, iako ima red vožnje, na liniji Drvenija - Pofalići često se desi da preskoče vožnju - kazala je Jakupović.

Nedostaje pošta

Njen komšija Huso Džafer ističe da na području mjesne zajednice Pofalići 2 nedostaje pošta te da mještani nemaju gdje plaćati račune.

huso-dzafer

Džafer: Prostor za penzionere

- Bilo bi lijepo kada bi djeca imala park. Nemaju svoj ograđen prostor gdje bi se igrala, tako da su primorana slobodno vrijeme provoditi na ulici. Mi, penzioneri, također, nemamo svoje mjesto gdje bismo igrali šah ili pili kafe - rekao je Džafer.

Obnova ambulante 

Da je neophodna obnova prostorija u ambulanti, kazala nam je Ifeta Kalača, koja se ovdje liječi godinama.

ifeta-kalaca

Kalača: Urediti prostorije

- Ljekari i sestre rade odličan posao, nikad nisam dugo čekala da dođem na red i vrlo su ljubazni, ali u kakvim uvjetima rade, to je katastrofa. Pod hitno se trebaju srediti prostorije - kazala je Kalača.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.