SARAJEVO

NAŠA TEMA Nelegalni priključci noćna su mora svih direktora

Koliko se preduzeća uspješno bore s nezakonitim radnjama

A. NALO

2.5.2016

Kako bi izbjegli prikupljanje raznih saglasnosti i stajanje u dugim redovima, sve više građana kojima trebaju hitne intervencije na inastalacijama plina, vode, grijanja... poseže i za nedozvoljenim radnjama, a sve kako bi što brže riješili svoj problem.

Lažne dojave

No, malo njih zna da nelegalnim priključivanjem na plinsku mrežu mogu izazvati eksploziju, ugroziti sistem i ispravnost vode za piće te poplaviti zgradu. Na suzbijanju ovakvih pojava svakodnevno rade uprave “Sarajevogasa”, “Vodovoda i kanalizacije” (ViK) i “Toplana”. 

nezir-hadzic

Hadžić: Novčane kazne

No, čelni ljudi itekako su svjesni da građani za otklanjanje kvarova i nelegalno priključivanje na mrežu često i mimo protokla angažiraju njihove radnike, koji papreno naplaćuju takve usluge. U izjavama za “Dnevni avaz” ističu da su kazne za takve radnike rigorzne.

- Rijetko od građana dobivamo dojavu da se nešto sumnjivo radi u blizini naše mreže. Ekipe odmah reagiraju i odlaze na adresu da pogledaju o čemu se radi. Obično kontrole pokažu da se ne radi o nelegalnom priključivanju, ali mi svaku dobivenu informaciju moramo provjeriti – kaže Nihada Glamoč, direktorica “Sarajevogasa”.

Prema njenim riječima, u 2015. godini neovlaštene radnje otkrivene su kod 30 kupaca. Novčane kazne za takve radnje kreću se od 1.000 KM do 5.000 KM.

- Kada su u pitanju radnici, ako disciplinska komisija utvrdi postojanje lakše ili teže povrede radne discipline, takav zaposlenik bit će sankcioniran. Do sada po ovom osnovu nismo imali kažnjavanja – ističe Glamoč. 

Prema posljednjim podacima, u ViK-u je registrirano 15.000 nelegalnih priključaka. Zbog toga je ovo preduzeće nedavno uvelo i anonimni telefon kako bi se što više takvih slučajeva otkrilo. 

Krađa vode

- Građani su u prvih sedam dana pozvali naš broj 110 puta. Najveći broj prijava odnosio se na nelegalne priključke vode, neadekvatne kanalizacione priključke, kao i na neprofesionalan odnos zaposlenika ViK-a. Sve ćemo to provjeriti. Ako utvrdimo da je neko od radnika napravio težu povredu radne obaveze, poslodavac može otkazati ugovor o radu bez otkaznog roka – rekao je Nezir Hadžić, direktor ViK-a. 

On upozorava građane da ne kradu vodu, jer će morati platiti kaznu od 2.000 do 6.000 KM, a za vlasnike poslovnih prostora i lokala predviđene su kazne i do 30.000 KM.

"Toplane" isključuju sa mreže

Ženja Ljubuškić iz “Toplana” kaže da se sa sistema centralnog grijanja automatski isključuju potrošači kod kojih se uoči nepravilnost.

- Kao teška povreda radne obaveze u “Toplanama” se smatra ako radnik bez radnog naloga obavlja bilo kakve radove na instalacijama. Prema Zakonu o komunalnim djelatnostima KS, kazna za neovlašteno korištenje komunalne usluge kreće se od 2.000 do 6.000 KM za fizičko, odnosno od 10.000 do 30.000 KM za pravno lice - ističe Ljubuškić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.