SARAJEVO

Muzej ratnog djetinjstva za tri dana posjetilo više od hiljadu građana

Građani Sarajeva posjetom izložbi dali su podršku ovoj ideji

Fena

9.5.2016

Prvu izložbu Muzeja ratnog djetinjstva postavljenu u Historijskom muzeju BiH, u prva tri dana vidjelo je više od 1.000 posjetilaca.

Građani Sarajeva posjetom izložbi dali su podršku ovoj ideji. Ipak, rješenja za stalnu lokaciju Muzeja ratnog djetinjstva još nema, saopćeno je iz ovog muzeja.

Nakon što je Udruženje Urban saopćilo da ne može pronaći stalni prostor za Muzej ratnog djetinjstva, uslijedila je reakcija Općinskog vijeća Općine Stari Grad, koje je usvojilo odluku kojom se Muzej proglašava projektom od strateškog značaja za Općinu, te se "zadužuje načelnik i relevantne službe da u roku od 30 dana pronađu adekvatan prostor za Muzej ratnog djetinjstva".

Ipak, kako navode iz Muzeja ratnog djetinstva, ni nakon 40 dana iz Općine nema nikakvog odgovora.

U međuvremenu su podršku Muzeju ratnog djetinjstva pružili Vijeće Evrope i Delegacija EU u BiH, grupa istaknutih javnih ličnosti i umjetnika, više institucija, te veliki broj građana i građanki.

Iz Muzeja ratnog djetinjstva pozivaju političare i donosioce odluka da posjete prvu izložbu, te se uvjere u značaj ovog materijala.

Prva izložba Muzeja ostaje otvorena do 14. maja, svakog dana od 10 do 19 sati.

Svi oni koji su imali manje od 18 godina, te proveli dio svog djetinjstva u ratu u BiH, na izložbu mogu donijeti i svoje uspomene, te ih učiniti dijelom muzejske kolekcije.

Ulaz na izložbu je slobodan zahvaljujući domaćinu izložbe, Historijskom muzeju BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.