SARAJEVO

Inspektori sa 301.800 KM kaznili 584 taksista

Službenici KUIP-a prijevoznike kontroliraju noću, vikendima...

Autor:A. NALO

11.5.2016

U prva četiri mjeseca ove godine saobraćajni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) KS s ulica su uklonili 17 nelegalnih taksista i podnijeli 19 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudom. Prema posljednjim podacima iz KUIP-a, inspektori su od januara do aprila zaustavili i kontrolirali 1.335 taksista. 

Plaćanje obaveza

U ovom periodu izdata su 584 prekršajna naloga, čija je vrijednost 301.800 KM. Također, tokom višemjesečnih kontrola na ulicama glavnog grada otkriveno je i 356 taksista koji su za ovu djelatnost registrirani izvan KS, kao i 228 vozača koji su taksirali bez potrebnih papira.

vildana-bosno

Bosno: Suzbiti rad nacrno 

- Stalna prisutnost saobraćajnih inspektora na terenu, uz dnevni i noćni rad, kao i rad vikendom i za praznike, znatno je poboljšalo stanje u ovoj oblasti. Iako je prioritetni cilj inspekcijskih nadzora suzbijanje nelegalnog taksi prijevoza na području Kantona, a ne sankcioniranje putnika, neophodno je istaći da registrirana pravna i fizička lica izmiruju svoje obaveze prema državi, kao i da moraju imati polisu obaveznog osiguranja - kazala je Vildana Bosno, stručna saradnica za informiranje u KUIP-u.

Kažnjavanje putnika 

Prema njenim riječima, putnici u vozilu moraju biti osigurani, što se ne može očekivati od prijevoznika koji rad obavljaju nacrno. Inače, kako smo ranije pisali, inspektori na terenu rade u saradnji s policijskim službenicima MUP-a KS, koji interveniraju u eventualnim slučajevima pružanja otpora vozača. Kazna za građane koji koriste nelegalni taksi je 50 maraka.

Broj kontrola

  • Januar 346
  • Februar 269
  • Mart 393 
  • April 327

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.