SARAJEVO

Sutra promotivna vožnja biciklima od Nedžarića do Vilsonovog šetališta

Aktivnosti u okviru projekta

Fena

13.5.2016

Promotivna vožnja biciklima učenika i studenata bit će održana sutra od Nedžarića do Vilsonovog šetališta kao završna aktivnost u okviru projekta pod nazivom "Promocija i poboljšanje upotrebe bicikla u javnom prijevozu za učenike i studente u Kantonu Sarajevo-Biciklom s manje stresa i prema boljem zdravlju".

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS-a Elvir Kazazović kazao je Feni da će ovom prilikom biti predstavljeno i prvo natkriveno parkiralište za bicikle u gradu, te će biti uručene zahvalnice svim učesnicima ovog projekta.

Projekt je, kazao je, u vidu edukativne kampanje početkom ove godine pokrenulo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS-a u saradnji s ministarstvima saobraćaja i unutrašnjih poslova KS-a, Fakultetom za saobraćaj i komunikacije, kao i brojnim drugim visokoškolskim i srednjoškolskim ustanovama, te nadležnim kantonalnim ustanovama.

- Cilj je promocija masovnije upotrebe bicikla kao prijevoznog sredstva među učeničkom i studentskom populacijom i razvijanje saobraćajne kulture, sigurnog i odgovornog ponašanja biciklista u saobraćaju, te podizanja svijesti o lošim navikama i rizičnim ponašanjima koji doprinose narušavanju saobraćajne kulture i nastanku saobraćajnih nezgoda - pojasnio je ministar.

Također je dodao da prikupljeni podaci pokazuju da učenici i studenti nedovoljno poznaju saobraćajne propise koji se odnose na učešće biciklista u saobraćaju, da su nezadovoljni dinamikom izgradnje biciklističke infrastrukture, te da 82 posto njih bicikl koristi isključivo u rekreativne svrhe.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.