SARAJEVO

Premijer Konaković sastao se s delegacijom Srpskog građanskog vijeća

Upoznao se sa aktivnostima pokreta

Fena

16.5.2016

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković danas se upoznao o aktivnostima Srpskog građanskog vijeća - Građanskog pokreta za ravnopravnost (SGV), koje kontinuirano brine o povratnicima srpske nacionalnosti na područje Kantona Sarajevo te pomaže u njihovom radnom angažovanju.

Predsjednik Vijeća Miladin Vidaković na sastanku je ukazao kantonalnom premijeru da je nezaposlenost i dalje suštinski problem. 

- Najveću ugroženost ovdje stvara nezaposlenost, čija je posljednica odlazak mladih. Kroz podršku povratnicima koji žele da se bave poljoprivredom pravimo neke iskorake, ali to nije dovoljno - istakao je Vidaković.

Poštujući napore aktuelne politike smatra da je potrebno uložiti više napora u vezi ravnopravnije nacionalne zastupljenosti uposlenih u javnom sektoru.  

- Iako Kanton Sarajevo prednjači u svom zakonodavnom djelovanju i formiranju organa u skladu s odrednicama Dejtonskog sporazuma, u više navrata sam izražavao svoje negodovanje zbog situacija kada u nekim imenovanjima nije bilo dovoljne zastupljenosti drugih konstitutivnih naroda - rekao je Konaković, navodeći da je zbog toga bilo slučajeva kada su se poništavali konkursi tražeći bolja rješenja.

Poručio je da će i dalje istrajavati na punom pravu svih da biraju i budu birani u upravnim i  drugim strukturama u javnom sektoru, kao i da ostvaruju sva ostala Ustavom zagarantovana prava.

Na sastanku je izraženo zadovoljstvo stepenom sigurnosti povratnika u Kantonu Sarajevo i zahvalnost na kontinuiranoj finansijskoj podršci SGV-u, saopćeno je iz Press službe KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.