SARAJEVO

BABIĆ U BEČU: Omogućiti ravnopravan angažman žena u svim oblastima društvenog života

Predsjednica Skupštine KS na konferenciji "Žene u politici: Perspektive iz Turske, BiH i Europe"

Redakcija

20.5.2016

U organizaciji Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) u Beču je od 17. do 19. maja 2016.  godine održana konferencija "Žene u politici: Perspektive iz Turske, Bosne i Hercegovine i Europe".

Konferencija je organizirana s ciljem jačanja demokratskog razvoja u procesu pristupanja zemalja kandidata za Europsku uniju i razmjene iskustava kada su u pitanju izazovi sa kojima se suočavaju žene u politici unutar i izvan Europske unije.

Predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić je, kao članica Kluba parlamentarki Federacije BiH, učestvovala na konferenciji.

- Smatram izuzetno važnim održavanje ovakvih i sličnih konferencija koje nam omogućavaju da se upoznamo s praksama djelovanja žena u politici iz različitih zemalja, a kako bi iste primijenili i u našoj državi. Izazovi s kojima se suočavaju naše žene u politici su brojni, zato je obaveza svih nas koji obnašamo određene funkcije u vlasti da omogućimo maksimalan i ravnopravan angažman žena kako u politici, tako i u svim ostalim oblastima društvenog života. Čvrstog sam uvjerenja da se borba za ženska prava, kao i sva ostala ljudska prava ne može voditi u kabinetima i za skupštinskim govornicama, nego kroz direktne i neposredne kontakte sa onima čija su prava ugrožena, te se stoga i moje aktivnosti uglavnom svode na direktan rad i komunikaciju sa građankama i građanima na terenu - istakla je predsjedavajuća Babić nakon završetka ove konferencije.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.