SARAJEVO

PARADE Maturanti iz Sarajeva i Travnika plesali za Ginisa

Bh. srednjoškolci učestvovali u velikom evropskom projektu

Al. Č - K. K.-N. M.

21.5.2016

Maturantska parada, najveće okupljanje srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini, održana je jučer deseti put zaredom u Sarajevu i Travniku. Više od 750 učenika u isto vrijeme plesalo je na gradskim trgovima i tako tradicionalno obilježilo kraj školovanja.

Tačno u podne

Učenici srednjih škola i stipendisti Fondacije ''Hastor'' iz Sarajeva tačno u podne plesali su ispred SCC-a kvadril uz muziku Johana Štrausa mlađeg (Johann Strauss), a organizator ovog događaja je Plesna akademija "Romantik". 

Inače, ova manifestacija jučer je održana u 75 gradova u 12 država širom Evrope. Podržalo je više od 30.000 mladih, koji su učestvovali u projektu obaranja prošlogodišnjeg Ginisovog rekorda.

maturski-ples-travnik

Ples maturanata u Travniku

- Uprkos lošem vremenu, u Sarajevu je plesalo 500 učenika, a u Travniku 150. Da bi sve ispalo kako treba, u protekla dva mjeseca svake subote uvježbavali smo plesne korake - kazao je Mladen Brekalo, jedan od organizatora iz Plesne akademije "Romantik".

Prije plesa sarajevski maturanti, obučeni u plave i žute majice, prodefilirali su ulicama grada od Trga djece Sarajeva do SCC-a. Potom su formirali zastavu BiH i zaplesali kvadril. Poslije parade sarajevski maturanti zabavu su nastavili na Termalnoj rivijeri.

Takmičenje bendova

- Novina ove godine je što smo u školama organizirali takmičenje bendova i DJ-eva. Na tom natjecanju pobijedila je Treća gimnazija i kao nagradu su dobili priliku da nastupaju kao predgrupa poznatog pjevača Amela Ćurića, koji ih je zabavljao nakon oficijelnog dijela - rekao je Brekalo.

Druženje s vršnjacima

Maturantima u glavnom gradu BiH priključila se i učenica iz Travnika Jasmina Lugonja.

jasmina-lugonja

Lugonja: Veliko iskustvo 

- Prijavila sam se za paradu jer je to jedno veliko iskustvo za nas, maturante. Upoznala sam nove ljude i sklopila lijepa prijateljstva - kazala je Lugonja.

neila-milisic

Milišić: Nastaviti druženje 

Ispred SCC-a bila je i Neila Milišić, maturantica Četvrte gimnazije. 

- Upoznala sam dosta ljudi s kojima ću se i dalje družiti. Daljnje školovanje sam odlučila nastaviti na Elektrotehničkom fakultetu - kazala je Milišić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.