SARAJEVO

KJKP RAD U prvom kvartalu ove godine uklonjeno 1.025 leševa pasa

Zbrinuti na ekološki prihvatljiv način

Fena

21.5.2016

U prvom kvartalu 2016. s područja Kantona Sarajevo uklonjeno je 1.025 leševa pasa, 50 leševa mačaka i 10 leševa glodara i zbrinuti su na ekološki prihvatljiv način, kazao je Feni portparol KJKP "Rad" Mirza Ramić.

On je naglasio kako KJKP "Rad" vrši uklanjanje leševa ili dijelova leševa pasa, mačaka i glodara s javnih površina.

- Redovno, na dnevnoj bazi zaprimamo pozive građana da se nalaze leševi pasa, mačaka, glodara u neposrednoj blizini stambenih objekata, gdje promptno ekipa KJKP "Rad" izlazi na teren, uklanja te leševe i zbrinjava ih na human i ekološki prihvatljiv način. Fizičke i pravne osobe putem telefona prijavljuju "Radu" da se u njihovoj blizini ili prostoru kroz koji prolaze, nalazi leš ili dio leša uginule životinje, i tada KJKP "Rad" uzima detaljnije informacije o mjestu gdje se nalazi da bi što prije taj leš ili dio leša uklonili s te lokacije - pojašnjava Ramić.

Kada se izvrši uklanjanje leševa i dijelova leševa s ulica ili iz parkova, oni se naizmjenično odlažu u jame koje su zatvorenog tipa, konstruisane isključivo za tu namjenu. Jame imaju više slojeva, prvenstveno da spriječe raspadnute leševe da dospiju u zemlju van jame i na taj način je dekontaminiraju, a i spoljne faktore da prodru u samu unutrašnjost, istakao je Ramić.

Profesor na Patologiji Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Senad Prašović kazao je Feni da "svaka uginula životnja potencijalno može biti opasna po zdravlje ljudi".

- To ne mora značiti, ali bi mogla biti potencijalna opasnost. Jer životinje mogu uginuti od niza bolesti, između ostalog, i od bolesti koje se mogu prenijeti sa životinja na ljude koje se zovu zoonoze - kazao je Prašović.

Po njegovim riječima, nemoguće je znati bez dodatnih pretraga, npr. obdukcije životinje ili nekih drugih pretraga od čega je životinja uginula i u svakom slučaju te životinje je potrebno neškodljvo ukloniti.

- Ponekad i ako se ne rade dodatne pretrage, da se utvrdi razlog uginuća, u svakom slučaju svaka ta uginula životnja potencijalno može biti opasna po zdravlje ljudi - kazao je Prašović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.