SARAJEVO

Otvoren Planinarski dom "Motka", oaza mira s pogledom na vodopad Skakavac

Nalazi se iznad Vogošće, u blizini sela Tihovići.

Fena

22.5.2016

 

Svečano otvorenje Planinarskog doma „Motka“ upriličeno je danas na planini Motki, i nalazi se iznad Vogošće, u blizini sela Tihovići.

- Izgradnja objekta je trajala četiri godine. Zauzima površinu od 220 metara kvadratnih, s kapacitetom od 30 ležaja, kao i sala s 50 mjesta. Objekt se nalazi na 1.120 metara nadmorske visine, s prelijepim pejzažima, s direktnim pogledom na vodopad Skakavac - kazao je u izjavi za Fenu, Uzeir Merdžanović, predsjednik UO Planinarskog doma „Motka“.

Organizator projekta izgradnje je Planinarsko društvo „Planinar“, pravni sljedbenik društva koje je prije rata gospodarilo planinarskim domom na Skakavcu, koji je za vrijeme agresije na BiH potpuno uništen.

U okviru svečanosti otvorenja objekta organizirano je takmičenje u pravljenju ćevapa, pod nazivom „Sarajevski čevapćići“. Planinarsko društvo iz Sjenice odnijelo je pobjedu, a drugo mjesto osvojila je ekipa PD „Igman", treće mjesto PD „Konjuh“ iz Živinica.

Cilj takmičenja je bio promovirati sarajevske ćevape koji su poznati brend u svijetu.

Otvorenju objekta prisustvovalo je više od 300 ljudi, planinarska društva iz čitave BiH i regije, te predstavnici Općine Vogošća, Kantona Sarajevo, Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja, vogošćanski privrednici...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.