SARAJEVO

Vogošća može računati na pomoć Kantona Sarajevo

Ana Babić, predsjedavajuća Skupštine KS sa resornim ministrima u posjeti

E. MURAČEVIĆ

23.5.2016

Ana Babić, predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo danas je sa resornim ministrima  Vlade Kantona Sarajevo posjetila općinu Vogošća gdje je sa Edinom Smajićem, načelnikom općine Vogošća  i njegovim saradnicima i Esadom Piknjačem, prdsjedavajućim Općinskg vijeća Vogošća,  razgovarala o problematici ove lokalne zajednice i modalitetima kako u rješavanju određenih  problema može pomoći Kanton Sarajevo. Pored nje sastanku su prisustvovali Senad Hasanspahić, ministar komunalne privrede i infrastrukture; Muharem Šabić, ministar privrede; Čedomir Lukić, ministar prostonog uređenja, građena i zaštite okoliša, Mujo Fišo, ministar saobraćaja i Belma Adilović, sekretar Ministarstva za boračka pitanja Kanton Sarajevo.

- Tendencija ovakvih sastanaka sa predstavnicima lokalnih zajednica je upravo harmonizacija i sinergija svih problematika koje se tiču naših građana i traženje zajedničkih modaliteta kako  uočene problme treba rješavati, istakla je Ana Babić.

Čelnici Kantona Sarajevo će se u najvećem mogućem kapacitetu uključiti da općini Vogošća pomognu u realizacij projekata  koji će pomoći da ova sredina uistinu bude mjesto ugodnog življenja.

- Mi smo danas problematizirali ključne stvari koje tangiraju naš razvoj pa i probleme sa kojima se suočavamo, istakao je Edin Smajić. Od predstavnika resornih ministarstava dobili smo uvjeravanja da ćemo i dalje nastaviti razvijati naš partnerski odnos koji pomaže da uočene probleme brže i lakše rješavamo. I ove godine ćemo, zajedno sa Vladom Kantona Sarajevo, sufinansirati brojne infrastrukturne i druge projekte. Neki od njih jesu utopljavanje  objekata Doma zdravlja i Osnovne škole „Mirsad Prnjavorac“, četiri regulaciona plana u zahvatu Prve saobraćajne tranferzale. Oko jedan milion konvertibilnih maraka, a možda i više ukoliko se ukaže potreba, bit će utrošeno na sanaciju i izgranju lokalnih puteva i rješavnje drugih saobraćajnih problema. Vrlo značajna sredstva bit će angažovana na sanaciji i uređenju riječnih korita. Također, razgovarali mo i o implementaciji četiri miliona konvertibilnih maraka koja bi mgla pomoći malim i srednjim  preduzećima u otvaranju novih ranih mjesta. Neizbježna tema bila je vezna i za rješavanja problema firme „BAS Energotehnika“  čijom bi transformacijom građani, pored kvalitetnog zagrijavanja stanova  te zahvatanjem većeg kapaciteta vode sa „Peračkog vrela“ dobili i kvalitetno snabdjevanje čistom pitkom vodom. Zatražili smo i podršku Vlade Kantona Sarajevo u održavanju rukometnog kupa BiH koji se narednog vikenda  održava u Vogošći gdje bi se  naš rukometni klub „Vogošća Poljine Hills“  trebao popeti na pobjedničko postolje. Inače, od agresije na našu zemlju Bosnu  Hercegovinu do danas imali smo podršku Vlade Kantona Sarajeo. Naravno, iznijeli smo dosta argumenata koji ukazuju na to kako bi ta pomoć u narednom periodu mogla biti i veća.

Inače, tokom sastanka čelnici općine Vogošća istakli su neshvatljivo dugu proceduru vezanu za tok preuzimanja Kasarne „Enver Šehović“ u Semizovcu  koja je na privremeno korištenje dodijeljena ovoj općini. Zatražili su i veće uključenje viših nivoa vlasti vezano za pomoć u razvoju namjenske industrije, tretiranju  prostora bivše Tvornice automobila, te pomoć u rješavanju saobraćajnog kolapsa koji, pogotovo u špicama, guši ovu  općinu. Tokom sastanka nagovještena je mogućnost uvođenja trolejbuskog saobraćaja do Vogošće te gradnja nekoliko kružnih tokova koji bi pomogli u bržem protoku vozila.

Predsjedavjuća Skupštin Kantona Sarajevo, Edinu Smjiću i njegovim saradnicima, kao poklon, uručila j po jednu „Sarajevsku kocku“ koja se proizvodi u Srebrenici.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.