SARAJEVO

U Hotonju otvoren "Sumero" centar za podršku osobama s invaliditetom

Ukupna vrijednost projekta je oko 540.000 KM

Fena

24.5.2016

Savez organizacija za podršku osobama s intelektualnim teškoćama FBiH "Sumero" otvorio je multifunkcionalni centar namijenjen za adekvatnu podršku životu u zajednici osoba s invaliditetom.

Direktor Saveza "Sumero" Haris Haverić kaže da to za osobe s invaliditetom znači obuku za samostalno življenje (što Savez već i radi), profesionalnu rehabilitaciju i prekvalifikaciju, kao i programe koji se odnose na zagovaranje promjena za tu populaciju.

- Nije cilj da te osobe u Centru žive dugoročno, nego da prolaze edukaciju. Profesionalna rehabilitacija i prekvalifikacija radi se kroz rad u piceriji ili rad u plasteniku na uzgoju svijeća - kazao je.

Centar sadrži stambene zajednice, sale za edukaciju, plastenik za profesionalnu rehabilitaciju i ostale sadržaje, a namjera Saveza "Sumero" je pozvati i druge lokalne zajednice da se uključe u ovaj proces koji je, kako je kazao Haverić, svojevrsna održiva platforma za život u lokalnoj zajednici.      

20160524-114839

Otvaranju centra prisustvovala potpredsjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Vesna Švancer (Foto: Avaz)

- Ovdje govorimo o bh. održivom modelu podrške ovoj populaciji. Cilj nam je da budemo centar koji će širiti afirmativnu priču o deinstitucionalizaciji širom BiH, koja nema alternativu - kazao je.  

Centar u Donjem Hotonju veličine je 550 metara kvadratnih, a s korisnicima će raditi stručnjaci raznih profila. Trenutno u "Sumeru", po raznim projektima radi 17 ljudi, a u Centru će ih biti šest do sedam.   

Izgradnju Sumero centra za podršku osobama s invaliditetom pomoglo je dvadesetak donatora, a ukupna vrijednost je oko 540.000 KM.  Svečanom otvaranju centra danas su prisustvovali mnogobrojni gosti, a članovi  Saveza "Sumero" za njih su izveli predstavu koju je sa njima pripremila glumica Staša Dukić.  

U izjavi novinarima ona je kazala da su članovi "Sumera" u predstavi "Ovo sam ja" ispričali svoje lične priče, te istaknula da je suradnja s njima u pripremi te predstave bila kvalitetna.   

Potpredsjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Vesna Švancer prisustvovala je otvaranju centra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.