SARAJEVO

VLADA KS: Kompleks kasarne na Bijambarama kao sadržajna sportsko-rekreaciona zona

Usvojen dokument "Prostorna analiza vojnog kompleksa Zamo Dučić"

Redakcija

25.5.2016

Vlada Kantona Sarajevo usvojila je dokument "Prostorna analiza vojnog kompleksa Zamo Dučić", te zadužila Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo da u narednih 12 mjeseci izradi urbanistički projekt ovog područja. Na 2,7 ha planirana je gradnja Edukaciono-rekreacionog sadržaja EKO-KAMP- a, a prostor bivšeg heliodroma i vojnog poligona od 4,91 ha činit će sportsko-rekreacionu zonu, sve u skladu sa Prostornim planom područja posebnih obilježja Zaštićeni pejzaž "Bijambare".

U okviru projekta "EU tehnička pomoć za podršku turističkoj industriji u BiH – EU turizam", jedna od najatraktivnijih projektnih ideja je upravo bilo uređenje i prenamjena vojne kasarne na Bijambarama.

Nakon napravljenih analiza te dogovora da se Pravobranilaštvo uključi u postupak legalizacije objekata koji će provesti Općina Ilijaš, predloženo je da se dva objekta kasarne zadrže, spoje i rekonstruišu sa dogradnjom, a da se preostala tri objekta uklone i izvrši rekultivacija prostora te stvore mogućnosti za uspostavu EKO Kamp-a. Sredstva za izradu  projektne dokumentacije u iznosu od  43.900 KM obezbijeđena su u budžetu Kantona Sarajevo za 2016. godinu, na poziciji Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Vlada FBIH je svojom ranijom Odlukom o davanju na korištenje nekretnina, nad kojima je nosilac prava upravljanja i korištenja bilo tadašnje Federalno ministarstvo odbrane, Vladi Kantona Sarajevo odnosno resornom  ministarstvu  Kompleks kasarne  “Zamo Dučić” dala na korištenje bez naknade.

Vlada Kantona je prihvatila incijativu Vlade Bosansko – podrinjskog kantona Goražde  da se kroz sufinansiranje projektne dokumentacije u ukupnom iznosu od 1.000.000 KM nastave započete aktivnosti na  cestovnom povezivanju Sarajeva i Goražda, saopćila je Press služba KS.

Ministarstvo saobraćaja KS – odnosno Direkcija za puteve će obezbijediti finansijsko učešće Kantona u izradi projektne dokumentacije za magistralnu cestu Goražde-Hrenovica u ukupnom iznosu od 500.000 KM. Kako je istaknuto, značaj projekta je višestruk, razvoj kantona Goražde i njegovih općina,  povećava veće mogućnosti korištenja razvojnih resursa, međusobno povezuje ove dvije ekonomske cjeline,  te stvara kvalitetniju saobraćajnu vezu Bosne i Hercegovine sa zemljama u okruženju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.