SARAJEVO

Nastavak programa prevencije ovisnosti kod djece i mladih

U osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo

Fena

30.5.2016

 

Nastavak implementacije Programa prevencije ovisnosti kod djece i mladih u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo bio je povod današnjeg sastanka ministra za obrazovanje, nauku i mlade KS-a Elvira Kazazovića s predsjednikom i generalnim sekretarom nevladine organizacije Zeleni polumjesec BiH Redžom Čauševićem i Remzijom Islamagićem.

U okviru ovog projekta, a kroz organizaciju edukativnih radionica te podjelu udžbenika i edukativnih materijala, mladima i njihovim roditeljima se približavaju najozbiljniji zdravstveni izazovi današnjice, kao što su ovisnosti o alkoholu, duhanu, drogama, igrama na sreću i njihove posljedice, saopćeno je iz Press služba KS-a.

Predstavnici Zelenog polumjeseca informirali su ministra Kazazovića o aktivnostima koje poduzimaju u povodu obilježavanja 31. maja - Svjetskog dana prevencije ovisnosti o duhanu. Planirano je, između ostalog, da se učenicima i nastavnom osoblju u školama na području Kantona Sarajevo predstavi Konvencija o prevenciji ovisnosti o duhanu koju su potpisale skoro sve zemlje u svijetu, ali ne i BiH.

- Povodom obilježavanja sutra će u Općini Novi Grad biti održana centralna manifestacija na kojoj će studenti Visoke zdravstvene škole iz Bihaća brojnim zvanicama iz zemlje i inozemstva predstaviti program borbe protiv ovog oblika ovisnosti - najavio je Čaušević i dodao da će isti program biti predstavljen i u Bihaću, Goraždu, Zenici i Mostaru.

Na sastanku je dogovorena i saradnja Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS i ove organizacije u realizaciji projekta pod nazivom "Sportom protiv ovisnosti", navedeno je u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.