SARAJEVO

KAZAZOVIĆ I ALIBEGOVIĆ: Potpisan Ugovor o sufinansiranju rada Programa međunarodne mature u Drugoj gimnaziji

Projekat će finansirati Ministarstvo obrazovanja KS

A.U.

7.6.2016

Ugovor o sufinansiranju rada Programa međunarodne mature  - "International Baccalaureate Middle Years" (IBMYP) koji se provodi u Drugoj gimnaziji potpisali su danas ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović i direktor ove sarajevske gimnazije Seid Alibegović.

„Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS se ovim ugovorom obavezalo da će sufinansirati ovaj međunarodni obrazovni program i za tu namjenu osigurati potrebna sredstva u Budžetu Kantona Sarajevo“, kazao je, ovom prilikom, ministar Kazazović, te dodao da će s realizacijom ovog ugovora krenuti od 01. septembra 2016. godine.

Međunarodna matura je jedan od tri odgojno-obrazovna programa koje školama na implementiranje nudi Organizacija za međunarodnu maturu (IBO). Ova fondacija osnovana  je 1968. godine, a fokusirana je na odgoj i obrazovanje učenika od treće do 19. godina starosti. Programe ove organizacije trenutno u svijetu implementira preko 3.600 škola u više od 140 država svijeta, a pohađa ih čak 1.100.000 učenika.

Direktor Alibegović je istakao da će ustanova koju predvodi redovno izvještavati resorno ministarstvo, kao i Ministarstvo finansija KS o svim prihodima i rashodima nastalim tokom provođenja ovog programa.

„Druga gimnazija će iz sopstvenih prihoda snositi materijalne troškove, neophodne za efikasano i neometano provođenje ove međunarodne mature, a koja podrazumijeva nabavke udžbenika, stručne literature, tehničke opreme, hemikalija i ostalih nastavnih pomagala, stručno usavršavanje uposlenika u međunarodnim programima, kao i druge troškove koje iskaže IBMYP “, pojasnio je direktor Alibegović.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.