SARAJEVO

Biblioteci za slijepa i slabovidna lica donirano 3.000 KM

Pomoć Općine Centar

Onasa

10.6.2016

Općina Centar Sarajevo je iz budžeta izdvojila 3.000 KM za rad JU "Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH" sa ciljem pružanja pomoći u radu i provođenju planiranih aktivnosti, saopštila je Općina Centar Sarajevo.

Ova ustanova pripada jednoj od sedam insitucija iz oblasti kulture od značaja za BiH i nema riješen status ni finansiranje.

Protokol o realizaciji navedenih finansijskih sredstava u ime Općine Centar potpisao je načelnik Dževad Bećirević, a u ime Biblioteke za slijepa i slabovidna lica to je učinio direktor Sakib Pleh.

Pleh je tim povodom posjetio jučer Općinu gdje mu je savjetnik općinskog načelnika Mustafa Resić uručio navedeni protokol.

Resić je rekao da Općina Centar iskazuje poseban senzibilitet prema ovoj osjetljivoj grupi stanovništva sa ciljem stvaranja ambijenta koji će im olakšati svakodnevni život.

- Najveći problem sa kojim se susreću slijepe i slabovidne osobe su nerazumijevanje okoline za njihove potrebe. Male stvari koje su neprimjetne za zdrave ljude slijepima mnogo znače, jer ne mogu živjeti bez pomoći drugih ili pomagala za ispunjavanje najosnovnijih životnih potreba. Želim se zahvaliti Općini Centar i načelniku Dževadu Bećireviću za podršku veoma značajnom projektu nabavke knjiga u tehnici za slijepa i slabovidna lica. Općina Centar je ranije pomagala i druge naše projekte. Pozivamo i ostale lokalne zajednice i druge nivoe vlasti da se ugledaju na Općinu Centar i pruže podršku našem radu - izjavio je ovom prilikom Pleh.

Biblioteka za slijepa i slabovidna lica u BiH osnovana je 1972. godine, a omogućava besplatno korištenje bibliotečke građe slijepim osobama u njima dostupnim tehnikama - Brajevo pismo, digitalna tehnika i uvećani tisak.

Biblioteka ima knjižni fond od oko 23.300 bibliotečkih jedinica i više od 1200 korisnika u Bosni i Hercegovini i inozemstvu. 
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.