SARAJEVO

SEMIZOVAC: U toku izgradnja spomen obilježja ubijenoj porodici Ramić

Okom kamere

Eset MURAČEVIĆ

17.6.2016

U skopu vanjskog uređenja Osnovne škole "Porodice efendije Ramić" u Semizovcu bit će urađeno i Spomen obilježje u znak sjećanja na svirepo ubijenu šestočlanu porodicu Ramić iz Semizovca. 

Hasib efendija Ramić (1954.), ljudina, prijeratni imam u mjesnoj Džamiji Svrake, u maju 1992.godine prinudno je zatočen u agresorski logor "Bunker" kod Pansiona "Kon Tiki" u Vogošći

Sredinom avgusta iz njega prebačen je u logor "Planjina kuća" u Svrakama, odakle je u septembru iste godine vraćen u naselje Semizovac gdje je sa ostalim članovima svoje porodice bio u kućnom pritvoru.

Pred njegovm očima 28. maja 1993. Godine zločinci su ubili četvero njegove djece: Muhameda (13), Melihu (10), Ahmeda  (4) i Aminu (staru svega 30 dana), a zatim njega i negovu suprugu Šefiku (1959.) preklali.

Njegova djeca Muhamed i Meliha bili su učenici Osnovne škole u Semizovcu koja danas nosi ime "Porodice efendije Ramić". Njihova tijela, na vrlo nepristupačnoj lokaciji, u Ljubini esuhumirana su 17. oktobra 1996.godine. Iste godine sahranjeni su u haremu mjesne Džamije u Svrakama.

Radovi  na izgradnji Spomen obilježja, koje po projktu "Pro.Doma" izvodi firma SOKR "Mermer", u završnoj su fazi. Vrijednost radova je 7.000 konvertibilnih maraka, koje je obezbijedila općina Vogošća.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.