SUKOB UGOSTITELJA I OPĆINE STARI GRAD: 3.000 građana za vraćanje ljetnih bašti u Štrosmajerovu

Pokrenuta peticija

S. B.
18.06.2016 10:52

Nakon što je prije dva dana pokrenuta peticija za vraćanje bašti u Štrosmajerovu ulicu vlasnici ugostiteljskih objekata su zadovoljni odzivom građana te navode da je do sada prikupljeno 3.000 potpisa. 

Vlasnicima je od septembra prošle godine zabranjeno postavljanje ljetnih bašti jer se nisu pridržavali odredbi navedenih u rješenjima i koristili su veću površinu od utvrđenih gabarita. 

Rešad Trbović, član Udruženja ugostitelja KS i vlasnik jednog od objekata u ovoj ulici, ističe da će, ukoliko im načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić ne dopusti ponovno korištenje javne površine stupiti u proteste. 

- Do sada smo problem pokušavali riješiti putem dokumentacije te smo pisali žalbe na načelnikovu odluku o ukidanju ljetnih bašti. Ovo je žalosno, Štrosmajerova je sad pusta. Ovo je sukob ličnih interesa, jer je i načelnik priznao da on ne dozvoljava postavljanje ljetne bašte. Ovim nismo samo mi na gubitku, već i 60 ljudi koji su radili sezonski - kazao je Trbović. 

Dodao je da će s protestima sačekati dok ne bude vanredna sjednica Općinskog vijeća kako bi se riješio ovaj problem. Ako ne bude sjednice stupit će u proteste. 

S druge strane, Hadžibajrić je kazao da neće odustati od svog mišljenja i neće im dozvoliti ponovno postavljanje bašti. 

- Šest godina smo tolerirali njihovo neplaćanje i bezobrazluk, ja neću prihvatiti ni peticiju ni proteste. A što se tiče vanredne sjednice OV-a, ja je neću zakazivati, jedino ako neko od vijećnika to želi - kazao je Hadžibajrić. 

 

 

NA VRH