SARAJEVO

ISTRAŽUJEMO Zbog čega gradske ulice poplave nakon svake obilnije kiše

Pijesak se godinama taloži u odvodima koje niko ne čisti

E. DRAGUNIĆ

29.7.2016

Veliko nevrijeme, praćeno jakom kišom, grmljavinom i gradom, koje je u srijedu oko 19.30 sati zahvatilo dijelove KS, prouzrokovalo je pojavu bujičnih voda, plavljenje pojedinih objekata i izlijevanje vode u podrume.

Dobro projektirana

Kako su nam jučer rekli u Kantonalnoj upravi civilne zaštite (KUCZ), njihove ekipe, kao i timovi vatrogasaca, imali su pune ruke posla. Najveće probleme, kao i prilikom svakih većih padavina u našem gradu, prouzrokuje začepljenje slivnih rešetaka na većini gradskih ulica, zbog čega nastane haos u saobraćaju.

Koordinator za sanaciju klizišta u Zavodu za izgradnju KS Fuad Babić, koji odlično poznaje ovu problematiku, kazao nam je da bi se začepljenja svakako desila jer su padavine bile ogromne, ali bi to, tvrdi on, bilo u mnogo manjem obimu da se kanalizaciona infrastruktura bolje održava.

mjestani-mitrici-22

- Sve i jedna slivna rešetka u ulici Maršala Tita je začepljena. Pijesak koji se posipa tokom zime po saobraćajnicama godinama se taloži u odvodima i to je sada kao beton. Te rešetke bi trebalo čistiti svaki mjesec. Međutim, ne znam je li ih ikad iko i očistio - kaže Babić i apelira na nadležne da što prije nešto urade dok ne bude kasno.

I direktor Instituta za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu Tarik Kupusović smatra da su posljednje padavine upozorenje nadležnim institucijama da bolje održavaju odvode.

- Kanalizacija u Sarajevu je dobro projektirana, ali se kanali začepe zbog slabog održavanja. Padavine su sve češće pa infrastrukturu treba održavati i unapređivati - kazao je Kupusović.

Inače, zbog preksinoćnjeg nevremena vatrogasne ekipe intervenirale su na oko 30 lokacija, uglavnom zbog izlijevanja vode u podrume i dvorišta.

Jednu od takvih intervencija imali su u ulici Mitrići u Blažuju, gdje su otpadne vode poplavile podrum Edina Babića, a voda je nanijela velike štete i ostalim mještanima u ovoj ulici.

Strah od zaraza

Ekipa "Avaza" posjetila je jučer ovo naselje, gdje smo zatekli mještane kako popravljaju nastalu štetu.

- Iako ovdje živimo više od 20 godina, naša ulica još nema urađenu kanalizacionu mrežu. Sve fekalije provedene su u kanal pored puta. Pošto se moja kuća nalazi na dnu ulice, uz sami put, prilikom svake veće kiše voda iz ulice slije se u podrum i dvorište. Svaki put imam isti problem, a najviše se plašim zaraza – rekao nam je Babić dodajući da im je načelnik Ilidže Senaid Memić jučer obećao pomoć.

edin-babic-podrum

Voda je jučer poplavila i radionicu Srednje škole za okoliš i drvni dizajn u Paromlinskoj ulici. Tu nas je dočekao domar Ismet Bosno, koji je pumpom uklonio vodu iz radionice.

Velike štete na stablima 

Portparol preduzeća "Park" Aldijana Hamza rekla nam je da su štete na stablima zabilježene u Novom Gradu i Novom Sarajevu. 

- U ulici Porodice Ribar intervenirali smo na dva stabla, a jedno mlado stablo na Pofalićima vjetar je oborio i ono je opet zasađeno. Nešto veće štete zabilježene su u Novom Gradu i to na Bulevaru Meše Selimovića i u ulicama Safeta Hadžića, Geteova, Gradačačka i Ive Andrića, gdje je jedno stablo kompletno izvaljeno. U Centru, Vogošći i Ilidži na mjestima koja održavamo nije bilo intervencija - kazala je Hamza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.