SARAJEVO

VILSONOVO ŠETALIŠTE Uklanja se 60 stabala

Nakon analize sigurnosti drvoreda

A. ČENGIĆ

31.7.2016

Na sjednici Općinskog vijeća Novo Sarajevo podnesena je informacija o stanju zelenih površina. Početkom godine formirana je radna grupa za izradu elaborata "Vilsonovo šetalište", koja je imala zadatak da analizira sigurnost stabala.

Četiri drvoreda

Stručni saradnik za GIS tehnologije i katastar Mersad Omanović prezentirao je vijećnicima rezultate te kazao da se u Vilsonovom nalaze četiri drvoreda sa ukupno 442 stabla te da ih je ekipa "Parka" analizirala.

mersad-omanovic-1

Omanović: Uzgoj stabala 

- Došli smo do zaključka da je neophodno čišćenje 20 stabala od atmosferskog taloga, postavljanje zaštitnog kolca uz 15 mladih stabala, uklanjanje rizičnih grana na 80 i potpuno uklanjanje 60 rizičnih stabala. Vilsonovo šetalište je frekventana zona koju koriste građani te je zbog toga predložen akcioni plan - kazao je Omanović.

Dodao je da je potrebno što prije početi uzgoj novih, za zamjenu svih stabala do 2021. godine. Načelnik Nedžad Koldžo istaknuo je da je počela druga faza sanacije te da će se odmah početi raditi.

Šira akcija

- Zbog obima posla, potrebna je šira akcija pa ćemo organizirati sastanak i s Općinom Centar, Vladom KS i ostalim nadležnima.

nedzad-koldzo

Koldžo: Napraviti plan    

Na osnovu prijedloga koji je uradio "Park", napravit ćemo plan radova - kazao je Koldžo.

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.