SARAJEVO

ALARMANTNO Agresivne šumokradice pištoljima nasrću na čuvare

Krajem ljeta očekuje se povećana sječa drveća u KS

E. DRAGUNIĆ – A. ČENGIĆ

6.8.2016

Tokom ljetnih dana bespravna sječa šume u KS smanjena je u odnosu na proljeće, ali se krajem avgusta i početkom septembra može očekivati njeno povećanje jer dolazi zima, kazao je u izjavi za “Avaz” Samir Fazlić, direktor Uprave za šumarstvo KS.

Sudski procesi

Fazlić kaže da je tokom prošle godine smanjena bespravna sječa u odnosu na prethodne godine jer je veliki dio prijava sudski procesuirano. U 2015. godini podneseno je 520 krivičnih, odnosno, prekršajnih prijava. U većini slučajeva radi se o povratnicima u činjenju ovih djela.

- Ti ljudi su dosta agresivni. Kad budu uhvaćeni u krađi, često napadnu naše čuvare šuma i zbog toga smo prisiljeni zvati policiju – kaže Fazlić.

samir-fazlic-nova

Fazlić: Intervencije MUP-a

On dodaje da su napadi šumokradica na čuvare skoro svakodnevni. Otežavajuća okolnost za čuvare je, kako kaže Fazlić, to što šumokradice dolaze u grupama, dok su čuvari uglavnom sami.

Napisane prijave

- Prije tri dana smo imali jedan napad. Bilo je i slučajeva kada su, prijeteći oružjem, nasrtali na njih. U 2015. godini bespravno je posječeno 6.500 kubika drva, a 30 posto je pokriveno prijavama protiv tih šumokradica. Bespravna sječa najviše je zabilježena u blizini urbanih područja, oko Hadžića, Tarčina, Ilijaša, na području Misoče, Vogošće, Tihovića... - ističe Fazlić.

Kazne od 200 do 1.200 KM

Kazne za ova djela kreću se od 200 do 1.200 KM. Povratnicima se kazna povećava pa tako ima slučajeva da pojedinci imaju i do 7.000 maraka kazne. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.