SARAJEVO

Princ Salman za "Avaz" otkrio o čemu je razgovarano na sinoćenjem susretu u Sarajevu

Saudijac sa premijerom KS i bh. biznismenima

N. MANJURA

9.8.2016

Saudijski princ Salman bin Abdulaziz bin Salman el-Saud, zainteresiran je za ulaganje i saradnju sa našom zemljom. Tim povodom, sinoć je u jednom sarajevskom restoranu okupio najuspješnije bh. privrednike kako bi razmijenili ideje i iskustva. 

Prijateljska večera 

Večeri je prisustvovalo  deset zvanica, a među njima bili su Elmedin Konaković, premijer KS, Abdulah Skaka, zamjenik gradonačelnika Sarajeva, Amer Bukvić, direktor BBI Banke, Rusmir Hrvić, direktor AS grupacije, Mirsad Purivatra, direktor SFF-a, Izudin Ahmetlić, vlasnik Hifa Oil, Nedžad Polić, bivši premijer ZE-DO kantona i direktor „Bosnalijeka“ i Hamed Ramić, direktor „Euroasfalta“. 

Premijer KS Elmedin Konaković kazao je da je sinoćnji sastanak bio spontan, a dogovoren na jučerašnjem susretu s princom na Bjelašnici. S princom se susreo i u subotu, kada mu je izrazio želju za sastanak, sa, kako Konaković kaže, „kremom bh. privrednika“.

- U opuštenom razgovoru otvorili smo neke opcije, razgovarali smo o mogućoj saradnji. Vrlo je pozitivno iznenađen našom državom, pogotovo ovom grupom ljudi. Bio je to kratki sastanak iz kojeg će izaći ideje za neke projekte. Pominjali smo i plasman naših proizvoda na tržište Saudijske Arabije i drugih zemalja – kazao je Konaković. 

Konkretni dogovori 

Precizniji od Konakovića bio je direktor BBI Banke Amer Bukvić, koji je kratko kazao da je na sastanku bilo konkretnih dogovora. 

- Razgovarali smo o investicijama i o potencijalnim mogućnostima saradnje i ulaganja, kako u BiH tako i u region. Bilo je konkretnih dogovora – kazao je Bukvić. 

Iako je jedan od najbogatijih ljudi svijeta u našoj zemlji planirao ostati kratko, došlo je do promjene plana. Učesnicima sisnoćnjeg sastanka potvrdio je da će doći opet, jer ovo što je do sada vidio za njega je veoma značajno. 

Ostaje i na SFF-u

Kako je Konaković kazao, princ Salman će najvjerovatnije ostati i na prvoj noći najznačajnije kulturne manifestacije u BiH, Sarajevo Film Festivalu. Nakon toga, planirane su posjete Crnoj Gori i Hrvatskoj, gdje već ima dogovorene sastanke. 

Pričali smo o dobrim stvarima

princ-vecera-sa-privrednicima-06-ss

Salman s našom novinarkom

Princ Salman je nakon večere za „Avaz“ kazao kako je razgovarano o stvarima dobrim za obje zemlje. 

- Pričali smo o dobrim stvarima, koje se odnose i na BiH i Saudijsku Arabiju. Govorili smo i o dobrim odnosima naših zemalja. Bila je to prijateljska večera, da se upoznamo međusobno i da saznamo više jedni o drugima. Bilo je lijepo slušati o BiH – kazao je princ Salman.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.