SARAJEVO

KONAKOVIĆ: Vlada KS danas osniva novu turističku zajednicu

Nakon jučerašnjeg susreta s predstavnicima hotelijera

A. ČENGIĆ

11.8.2016

U zgradi Vlade KS jučer su premijer Elmedin Konaković i ministar privrede Muharem Šabić održali sastanak s predstavnicima hotelijera, turističkih agencija i drugih radnika u oblasti turizma. Razgovarali su o problemu neuređene oblasti turizma, o primjeni Zakona o turizmu te Turističkoj zajednici (TZ) KS. 

Mape grada

Generalno, niko od prisutnih na sastanku nije zadovoljan stanjem u ovoj oblasti. 

Konaković je kazao da TZ trenutno nema ničiju podršku. 

- Sutra (danas, op. a.) na sjednici Vlade KS donijet ćemo ozbiljne odluke po pitanju turizma. Niko nije zadovoljan radom TZ jer ni oni sami ne znaju gdje troše novac i niko nije imao uvid gdje taj novac ide. Hotelijeri su od njih tražili mape grada kako bi ih podijelili turistima, na što su dobili odgovor da nemaju sredstava za mape iako su prošle godine imali prihod od oko 3,6 miliona KM - kazao je Konaković.

dino-konakovic-1

Konaković: 3,6 miliona KM prihoda

Od 2015. godine odlukom Ustavnog suda turističke zajednice kantona ne postoje. 

Konaković dodaje da će vrlo brzo završiti tu priču i da će na današnjoj sjednici Vlade KS podnijeti inicijativu da se formira nova TZ koja će raditi u skladu sa Zakonom. 

- Uključit ćemo sve ljude koji se bave turizmom. Hotelijeri su nam sugerirali kritike i prijedloge koje ćemo, zasigurno, uvažiti. U proteklih deset godina TZ imala je prihod od oko 40 miliona KM. Da smo imali kvalitetne ljude na tim pozicijama, taj prihod bi bio mnogo veći - rekao je Konaković.

Urediti oblast

Da situacija u turizmu u KS nije najbolja, kazao je i Tarik Jašarević, direktor turističke agencije "Relax tours".

- Drago mi je što je Vlada KS konačno odlučila urediti ovu oblast. Imamo situaciju da je 70 posto turizma preuzela siva zona, počevši od prijevoznika do turističkih vodiča i drugih segmenata - kazao je Jašarević.

tarik-jasarevic

Jašarević: Situacija nije dobra

Prvi put pozvani na sastanak

Muamer Lutvić, direktor turističke agencije "Centrotours", rekao je da je ovo prvi put u posljednjih deset godina da ih je neko u ime Vlade pozvao na sastanak. 

muamer-lutvic

Lutvić: Pozitivno iznenađeni

- Mi smo pozitivno iznenađeni i drago nam je da se TZ na neki način pokušava urediti. Tek nedavno smo dobili Zakon o turizmu i nadamo se da će se stanje popraviti. Što se tiče Turističke zajednice KS, nikad nismo s njima imali bilo kakav sastanak - kazao je Lutvić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.