SARAJEVO

Uklonjene bašte kafića u centru Sarajeva

U ulicama Zelenih beretki i Muvekita

N. K.

12.8.2016

Prvi dan Sarajevo Film Festivala obilježilo je i zatvaranje bašti pojedinih kafića u strogom centru glavnog grada u ulicama Zelenih beretki i Muvekita.

Lokalima je, prema našim nezvaničnim informacijama, ukinuto rješenje od Opštine Stari Grad koje im je u prošlosti omogućavalo da mogu koristiti bašte.

Kako su nam rekli pojedini vlasnici kafića, 15-tak prijavljenih radnika danas neće raditi jer su ukinute bašte, te je njihova budućnost upitna.

- Kantonalni ministar za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša Čedomir Lukić dao mi je zeleno svjetlo za normalan radi bašti, a načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić je rekao da bašte moraju biti uklonjene. Prošle godine je 31 bašta bila van gabarita, a nama su navodno rekli da smo mi bili van gabarita, a nikad nisam dobio kaznu za to. Želim platiti kaznu ako sam pogriješio, ali nikad nisam dobio nikakvu kaznu - rekao je Dado Stojnić za Avaz.ba.

Ostaje nam da vidimo hoće li u narednim danima lokali dobiti dozvolu za bašte koje su godinama bile mjesto za odličan provod brojnih Sarajlija, ali i turista. 

screenshot-2

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.