SARAJEVO

Tehnološki višak u školama u KS zbrinut na kvalitetan način

Pres konferencija ministarstva i sindikata

Fena

17.8.2016

Sindikati osnovnog i srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo i resorno ministarstvo zadovoljni su zbog činjenice da je u ovom kantonu zbrinut nastavni kadar u osnovnim i srednjim školama koji se pojavio kao tehnološki višak, te je istaknuto da će ubuduće svi konkursi biti provjeravani da se situacija s pojavljivanjem tehnološkog viška među nastavnim osobljem više ne bi ponavljala.

Na pres-konferenciji tim povodom, suradnja Vlade KS i sindikata ocijenjena je kao primjer socijalnog partnerstva i komunikacije koja mora vladati između te dvije strane.

Resorni kantonalni ministar Elvir Kazazović kazao je da je tehnološki višak zbrinut na kvalitetan način, a oko 350 uposlenika u osnovnim i srednjim školama imat će priliku da riješi radno-pravni status na neodređeno vrijeme.  

- Na ovaj način ćemo rasteretiti sistem i ubuduće moći tražiti kvalitetnija rješenja prije svega kad se radi o pravilniku o tehnološkom višku ali i principima kod zapošljavanja u osnovnim i srednjim školama KS. Isto se odnosi i na JU Djeca Sarajeva - kazao je ministar.  

Ove je godine u 67 osnovnih škola, djelomično ili potpuno, bez radnih zadataka ostalo 165 zaposlenika koji su iz objektivnih razloga izgubili nastavnu normu. Potpisana su rješenja za njihovo zbrinjavanje, pri čemu je 90 zaposlenika trajno zbrinuto, a 75 ih je raspoređeno u druge škole na način da su im osigurani nedostajući časovi za narednu školsku godinu.

U 36 srednjih škola (djelomično ili potpuno) bez radnih zadataka ostala su 104 zaposlenika. Rješenje o trajnom zbrinjavanju dobilo je 39 zaposlenika, dok ih je 65 raspoređeno u druge škole radi dopune nastavne norme, u zavisnosti od kriterija koje je donijela prvostepena Komisija i u skladu s potrebama škola u narednom periodu.

Kako je naveo ministar Kazazović, u skladu s važećim pravilnikom, raspisan je javni konkursi za prijem na 471 poziciju u osnovnim školama za preostala upražnjena radna mjesta od čega 129 pozicija na neodređeno i 342 pozicije na određeno radno vrijeme. Na taj način se sistemski uređuju radni odnosi i prijem zaposlenika u školskoj 2016/2017. godini, ali i u narednim godinama.

Predsjednik SSOOiO KS Saudin Sivro istakao je kvalitetu suradnje sindikata i resornog ministarstva ali i dodao da će biti zatraženo i povećanje plate za deset posto što je obrazložio kao nadoknadu za primanja koja su prosvjetnim radnicima oduzeta 2009. godine.  

- Zajedno s Vladom i resornim ministarstvom dogovorit ćemo modalitete i nikoga nećemo ugroziti. Mi ćemo to realizirati od ušteda koje su stvorene uvođenjem reda, rada i discipline - kazao je.  

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja FBiH Selvedin Šatorović istaknuo je da socijalni dijalog sinidikata osnovnog i srednjeg obrazovanja s Vladom KS treba da posluži kao primjer partnerstva koji treba da vladaju između vlada i sindikata na svim nivoima. Sličan nivo suradnje postignut je, kaže, još u ZDK-u.

Pitanje zbrinjavanja tehnološkog viška u KS rješavala je Komisija za zbrinjavanje tehnološkog viška koju je formiralo resorno kantonalno ministarstvo, a čine je predstavnici sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja, direktora osnovnih i srednjih škola i predstavnika resornog ministarstva.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.