SARAJEVO

VRELO BOSNE Na izletištu mnogo smeća, a Velikom alejom se širi smrad (FOTO)

Problemi zbog velike posjećenosti naše oaze mira

A. TABAK

19.8.2016

Vrelo Bosne, jedno od najposjećenijih izletišta u KS, ali i BiH, posljednjih dana skoro da je neprepoznatljivo. Smeće na svakom koraku, velike gužve, parkirani automobili, trgovci... Velikom alejom skoro da se ne može kretati, a problem su automobili koji se tuda kreću bez dozvole, stalne ture fijakerista, smrad izmeta konja...

Slabije održavanje

Ekipa „Avaza“ jučer je posjetila ovo izletište. Istina, zbog kiše, nismo zatekli gužve kakve su bile prethodnih dana, ali uz sve prirodne ljepote i ono što krasi Vrelo Bosne mnogo je i nedostataka. 

Mali broj zabavnih sadržaja, nedostatak toaleta i slabije održavanje higijene u Velikoj aleji najviše smeta Izetu Zaimoviću koji dva do tri puta sedmično sa svojom suprugom Vasvijom posjeti Vrelo Bosne.

vrelo-bosne-jucer-1808

Vrelo Bosne posjećuje veliki broj građana

- Nimalo nisam zadovoljan održavanjem ovog izletišta i Velike aleje. Nečisto je i ne može se proći od smrada konjskog izmeta.  Također, jedan od problema je taj što nema nijednog javnog toaleta. Žao mi je što ovo mjesto, osim prirode, ne nudi ništa više. To je velika šteta - dodao je Zaimović.

izet-zaimovic

Zaimović sa suprugom: Potrebni toaleti

Direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Osman Delić kazao nam je da posljednjih dana imaju problema s povećanim brojem stranih turista na Vrelu Bosne, što je doprinijelo i lošijoj higijeni posebno u Velikoj aleji.

osman-delic-trebevic

Delić: Dogovor s "Radom"

- Velika je frekvencija fijakera kroz Veliku aleju, što je dovelo do stvaranja nečistoće prošle sedmice. Srećom, ove sedmice nemamo problema jer smo se dogovorili s preduzećem „Rad“ da svako drugo jutro peru Aleju. Veći broj posjetilaca iza sebe ostavlja ogromne količine smeća na Vrelu Bosne, čak smo bili prinuđeni napisati upozorenje da ne bacaju otpad - ističe Delić.

vrelo-bosne-1808

Pješaci se ne mogu normalno kretati Velikom alejom

Više policajaca

Posjetioci su, također, naveli i to da bi na Vrelu Bosne trebalo biti mnogo više policajaca koji bi trebali zavoditi red. 

- Trenutno se samo ponekad može vidjeti patrola. To nije uredu, jer vozila stalno prolaze Velikom alejom, građani ne mogu normalno šetati. Također, na parkinzima nastaje pravi metež. Čak ima i lopova koji u gužvi gledaju svoju priliku – rekao nam je jedan od posjetilaca.

Svjetska atrakcija

dzeko-muhovic

Muhović: Sadržaji za djecu

Džeko Muhović, jedan od posjetilaca koji je bio u društvu svojih unuka, kazao nam je da se ovo mjesto dobro održava, ali da bi moglo još bolje.

- S obzirom na to da živim na području Ilidže, svakodnevno dolazim ovdje. Ovo je prelijepo mjesto za boravak, samo mu nedostaju novi sadržaji. Djeca nemaju puno stvari za igru, postoje dvije do tri ljuljačke i klackalice, tobogan i to je sve. Ovo mjesto zaslužuje puno više, zaslužuje da bude svjetska atrakcija - istakao je Muhović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.