SARAJEVO

SARAJEVO Više najmova javnih bicikala nego u zapadnoj Evropi

Podaci za prva tri mjeseca sistema "Nextbike"

A. ČENGIĆ

22.8.2016

Da je novi sistem javnih bicikala "Nextbike" pun pogodak, potvrđuje i statistički podatak o broju dnevnih najmova, koji je viši u odnosu na zapadnu Evropu! To nam je potvrdio direktor projekta Ahmed Ćerimović te je dodao da je sistem veoma dobro prihvaćen.

Velika podrška

- Prošla su skoro tri mjeseca od puštanja u rad sistem javnih bicikala, a trenutno je registrirano više od 3.100 korisnika, od kojih je 1.100 aktivnih. Svakodnevno razgovaramo sa sugrađanima, koji imaju samo riječi hvale za ovaj projekt i pružaju nam veliku podršku u daljnjem radu - kazao je Ćerimović.

Na početku je otvoreno šest lokacija, i to ispred tržnih centara "Alta" i "Importanne", hotela "Bristol", zgrade Općine Novi Grad, Centra "Safet Zajko" i hotela "Radon Plaza", a prije mjesec je otvorena nova lokacija - ispred "BBI Centra". 

- Nadamo se da ćemo uspjeti širiti mrežu. Primamo dosta upita u vezi s novim lokacijama. Svjesni smo da ih treba još dosta, ali to ne zavisi samo od nas - dodao je Ćerimović.

Da je projekt "Nextbike" ono što je nedostajalo u gradu, kazao nam je i Jasmin Panjeta.

jasmin-panjeta

Panjeta: Super stvar

Zdraviji način

- Ovo je super stvar! Ljudima treba više rekreacije i kretanja. Dosta mojih prijatelja koristi ovaj sistem prijevoza i potrebno je otvoriti još lokacija u gradu - kazao je Panjeta.

Sugrađanin Asim Aljević, koji živi u općini Novi Grad, kaže da je projekt pun pogodak i da je dobro što mladi koriste ovaj zdraviji način prijevoza.

asim-aljevic

Aljević: Dobro za mlade

Svi voze pažljivo

- Da je Sarajevo evropski i civiliziran grad, pokazuje činjenica da svi članovi koriste bicikle pažljivo. Nismo imali nijedan slučaj vandalizma ili pokušaja krađe. Iskreno, bili smo skeptični što se tiče toga, ali sada vidimo da nije bilo potrebe za tim - rekao je Ćerimović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.