SARAJEVO

SARAJEVO Inspektori kaznili 133 vlasnika kafića zbog neizdavanja računa i rada nacrno

POJAČANE KONTROLE Na terenu i vikendom i noću

Al. Č.

24.8.2016

U okviru pojačanih aktivnosti tržišno-turističkih i inspektora rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) na području KS protekle sedmice izvršeno je ukupno 212 kontrola. Kako su kazali iz KUIP-a, tom prilikom izdata su 133 prekršajna naloga u iznosu od 128.200 KM, a najviše zbog neizdavanja fiskalnog računa i rada nacrno.

Kritika premijera

- Prilikom ovih kontrola inspektori su zatekli 39 neprijavljenih osoba, zbog čega su prekršajni nalozi izdati poslodavcima. Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, u saradnji s Graničnom policijom BiH, 23 osobe dobile su kazne od 500 do 2.000 KM zbog prijevoza putnika kombijima bez odobrenja Ministarstva saobraćaja – saopćeno je iz KUIP-a.

U toku je, inače, pojačana kontrola u KS, a posebno nakon javne kritike premijera Elmedina Konakovića koju je uputio čelnicima KUIP-a. Konaković je bio razočaran izvještajem koji je dobio, a u kojem nije bilo nijedne kontrole većih ugostiteljskih objekata.

elmedin-konakovic-juzna

Konaković: Uputio kritike

Nema pritisaka

Nakon što je od direktora KUIP-a dobio odgovor da „velike ribe“ ne zaobilaze zbog pritisaka, premijer je zatražio da se provode detaljne kontrole. To je i učinjeno te su ovih dana inspektori konstantno na terenu, čak i vikendom i noću.

Sankcije za prijevoznike

Inspektori, kako je najavljeno, nastavljaju s pojačanom kontrolom osoba koje prevoze putnike baz saglasnosti nadležnog ministarstva. Također, kontrolirat će i vlasnike kafića koji angažiraju radnike nacrno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.