SARAJEVO

Kazazović: Ne želimo da nastavnici obavljaju mnogo administrativnih poslova

Komentirajući dopis Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo

Fena

25.8.2016

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović kazao je da ne želi da nastavnici i profesori u sarajevskim školama obavljaju mnogo administrativnih poslova, ali da je činjenica da postoji otpor u uvođenju bilo kakvih novina.

On je to izjavio komentirajući dopis Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo u kojem je navedeno da je previše administrativnih poslova stavljeno u obavezu nastavnicima, što dodatno iscrpljuje i oduzima vrijeme, te da se na taj način umanjuje uloga nastavnika u odgojno-obrazovnom procesu, što utiče na kvalitetu nastave i uništava kreativnost nastavnika.

Ministar Kazazović zahtijeva da struka upozori gdje je moguće izbjeći određene izmjene kako se opis administrativnih poslova ne bi povećavao.

- Nastavnici i profesori u ovom kantonu imaju najmanje časovnih normativa u odnosu na region i zemlje EU i to je jasan pokazatelj situacije - kazao je Kazazović te naglasio da najmanji časovni normativ za nastavnike u Švicarskoj iznosi 26, a u Sarajevu od 18 do 20 časova

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.