SARAJEVO

Kraj poplavama u sarajevskom naselju Buća Potok

U okviru projekta "Izgradnja VI transferzale"

Fena

29.8.2016

Danas je započela ugradnja pumpne stanice u ulici Alije Kučukalića u Sarajevu, tačnije, na kružnom toku na spoju ulica Safeta Zajke i Alije Kučukalića. Pumpna stanica služi da prikupljenu oborinsku vodu prepumpa u cjevovod i eliminira probleme plavljenja navedene lokacije.

- Do plavljenja je dolazilo jer nije na kvalitetan način riješen prihvat i odvodnja oborinske vode koja se nakupljala kod većih padavina. Ova plavljenja dovodila su do čestog zastoja saobraćaja i stvarala probleme građanima, a posebno stanovnicima sarajevskog naselja Buća Potok - istakao je generalni direktor kompanije "Regeneracija" Velika Kladuša Edin Miljković, koja je proizvođač ugrađene pumpne stanice.

Riječ je o visoko kvalitetnoj pumpnoj stanici, opremljenoj najmodernijom tehnologijom. Cijevni razvodi su od INOX-a, dok je visina dizanja otpadnih voda 12,5 metara. Dužina potisnog cjevovoda je 40 metara, a prečnik potisnog cjevovoda iznosi DN400.

Investitor projekta "Rekonstrukcija i izmiještanje instalacija VIK-a" je Direkcija za puteve Kantona Sarajevo (KS). Generalni izvođač radova "Euro-Asfalt" Sarajevo, nadzor vrši Zavod za izgradnju KS, dok je projekt radila firma ES "Hydrotechnics" iz Sarajeva.

Izgradnja pumpne stanice realizira se u okviru projekta "Izgradnja VI transferzale". Projekt podrazumijeva rekonstrukciju ulice Alije Kučukalića, od Glavne gradske longitudinale do spoja s ulicom Džemala Bijedića, izgradnju kružnog toka na toj lokaciji te izgradnju podvožnjaka na spoju ulica Alije Kučukalića i Safeta Zajke i dijela saobraćajnice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.