SARAJEVO

Počinje sa radom Centar za urgentnu stomatološku zaštitu

Premijer Konaković i ministri Ademaj i Kazazović posjetili Stomatološki fakultet

(A.Č.)

6.9.2016

Posjeta premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića, ministrice zdravstva Zilhe Ademaj te ministra za obrazovanje, nauku i mlade Elvira Kazazovića Stomatološkom fakultetu sa klinikama u Sarajevu bila je prilika za obilazak ove javne ustanove te razgovore o temama vezanim za rad i pravni status fakulteta, njegovo finansiranje i kadrovsko popunjavanje.

Svojevrstan paradoks

“Neuređenost sistema u zdravstvu i u obrazovanju stvara svojevrstan paradoks kada je u pitanju pružanje usluga stomatološke zaštite. Pored ovog fakulteta istu uslugu našim sugrađanima pružaju i Domovi zdravlja, a sve se to finansira iz iste kantonalne kase i to moramo mijenjati. Nije nam namjera da štetimo vama koji ste zdraviji dio tog sistema i podržat ćemo vas da budete i bolji, ali ćemo tražiti da dio sredstava koje ostvarujete na tržištu usmjerite u nauku i podizanje studentskog standarda” istakao je premijer Konaković te dodao da će novi Zakon o visokom obrazovanju donijeti suštinske izmjene finansiranja Univerziteta i fakulteta, ali i studenata gdje bi, isključivo na osnovu pokazanih rezultata nakon prve godine studiranja, studenti ostvarili ili izgubili pravo finansiranja iz budžeta Kantona Sarajevo.

Kako je istakao premijer Konaković, neminovno slijedi uređivanje zakonodavstva i potreba tržišta u ovoj i sličnim djelatnostima, gdje će se morati prepoznati i jasno razdvojiti segment edukacije od dijela tržišnog poslovanja, što sada nije slučaj.

Ministrica Ademaj podsjetila je ovom prilikom na neriješeno statusno pitanje Fakulteta u smislu njegovog kliničkog dijela, a ni finansiranje nije precizno uređeno, nego se u jednakim omjerima vrši sa pozicija ministarstava zdravstva i obrazovanja. Novi model finansiranja zdravstvene zaštite biće primijenjen na sve zdravstvene ustanove:

Optimalni modeli organizacije

“Od naredne godine zdravstvene ustanove će se finansirati na osnovu programa zdravstvene zaštite koji ćemo uraditi za sve, po svim nivoima i u skladu sa osnovnim paketom zdravstvenih prava. Bitno su reducirana prava u oblasti stomatološke zdravstvene zaštite za odrasle. Mi ćemo morati djelovati u takvim okolnostima i tražiti optimalne modele organizacije pružanja ovih usluga“, rekla je ministrica Ademaj te sa čelnicima Fakulteta najavila dalje razgovore o ovoj temi.

Domaćin ovoj posjeti i dekan Fakulteta Muhamed Ajanović upoznao je goste sa prostornim kapacitetima ustanove, trenutnom rekonstrukcijom zgrade, savremenom opremom i vizijama daljeg ulaganja, razvoja i podizanja standarda svojih usluga.

Sa posebnim zadovoljstvom najavio je za 1. novembar 2016. godine početak rada Centra za urgentnu stomatološku zaštitu gdje će svi građani Sarajeva i oni koji se ovdje zateknu u bilo koje doba dana ili noći moći dobiti stomatološku uslugu i dijagnostiku i gdje će biti obezbjeđena stomatološka usluga za osobe sa posebnim potrebama.

Vlada Kantona će odobriti upošljavanje neophodnog stučnog kadra kako bi Centar bio otvoren i osposobljen za 24-satnu zdravstvenu brigu za naše sugrađane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.