SARAJEVO

Grad je mnogo izgubio jer je Komšić političar na izdisaju

ANALIZE Šta kažu vijećnici i građani o radu odlazećeg gradonačelnika u protekle četiri godine

A. NALO - M. M.

29.10.2016

Ako je suditi prema izjavama gradskih vijećnika, bliskih saradnika i građana Sarajeva, odlazećeg gradonačelnika Ivu Komšića nemamo po čemu dobrom pamtiti. Za četverogodišnjeg mandata, za koji mnogi smatraju da je prespavao i iskoristio za ispunjenje stranačkih želja, ništa krucijalno nije uradio za Grad i njegove stanovnike, a da bi se to moglo pamtiti.

Propali projekti

Zato se mnogi s razlogom pitaju šta će ostati iza prvog čovjeka Grada, koji se tokom upravljanja bh. metropolom kiti tuđim perjem, barem kada su u pitanju izgradnja Trebevićke žičare, obnova Vijećnice, projekti koje su njegovi prethodnici mnogo ranije započeli.

No, zahvaljujući gradskoj fotelji, obišao je mnoge destinacije, pojavljivao se isključivo na zabavnim manifestacijama te na polaganjima cvijeća...

Ali, jedno je sigurno, građani će ga pamtiti po obećanoj, ali neizgrađenoj gradskoj biciklističkoj stazi. Tak projekt je zbog tromosti u samom startu bio osuđen na propast, a stazu je dobio samo Novi Grad!

hasan-hodzic

Hodžić: Stranački pritisak

- Pamtit ću ga po tome što je pokušao bitno povećati plaće funkcionerima Grada, a smanjiti državnim službenicima i namještenicima. Bilo je i nekih stvari koje je pod stranačkim pritiskom probao progurati - riječi su kojima je gradski vijećnik Hasan Hodžić opisao četverogodišnji mandat Komšića, ističući da je u nekim stvarima Komšić bio principijelan.

Otkazana donacija

Radom gradonačelnika nije zadovoljan ni vijećnik Saveza za bolju budućnost BiH Enes Huseinović. Zamjera mu to što je Grad u njegovom mandatu izgubio organizaciju Evropskog omladinskog olimpijskog festivala (EYOF), zatim ostavljanje Grada bez finansiranja s viših nivoa vlasti, otkazivanje donacija za žičaru...

enes-huseinovic

Huseinović: Mogao je bolje

- Grad je izgubio jer je to političar na izdisaju i anemičan. Bio je opterećen sastavom Gradskog vijeća, odnosno koalicijom koja nije funkcionirala. Sve ga je to gušilo. S druge strane, poštujem sve njegove zasluge tokom agresije na BiH - rekao je Huseinović.

Ž8 =

Ž6 = Riječ građana

Pero Mandić:

pero-mandic

- Ivo Komšić uopće nije trebao biti izabran za gradonačelnika Sarajeva. Trebao nam je neko mlađi i sposobniji.

Hamid Hasanović:

hamid-hasanovic

- Nisam zadovoljan, generalno, stanjem u gradu na čijem je čelu Komšić. Trebao se mnogo više baviti običnim ljudima.

Senad Brkić:

senad-brkic

- Nemam baš neko mišljenje o gradonačelniku Komšiću, ali mogao je bolje raditi. Ne znam po čemu ću ga pamtiti.

 

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.