SARAJEVO

Na Skakavcu obavljena akcija sadnje smrče

U organizaciji Udruženja "Botanička bašta"

(A.Č. /Fena)

6.11.2016

Akcija sadnje smrče na Skakavcu, atraktivnom izletištu nedaleko od Sarajeva na čijem je području jedan od najljepših i najvećih vodopada u Bosni i Hercegovini, provelo je danas Udruženje „Botanička bašta“ u saradnji s dopredsjedavajućom Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Vesnom Švancer i osnovim školama iz Sarajeva i Zenice koje nose ime Maka Dizdara.

Gošća i učesnica akcije bila je i konzulica u Ambasadi Slovenije u BiH Barbara Beričić.

Cilj pošumljavanja je jačanje svijesti o potrebi zaštite šuma i uvećanja šumskog fonda, kao i druženje i upoznavanje te obučavanje mladih za sadnju mladih stabljika, navode iz Udruženja "Botanička bašta".

Cilj akcije nije bio samo posaditi što više mladih sadnica već uraditi to kvalitetno i prenijeti znanje o potrebi zaštite šuma mlađima.

- Ako pođemo od toga da samo jedno stablo apsorbuje tonu CO2 i da hektar šume zadrži oko 50 tona prašine i drugih čestica iz zraka, da su šume najvjerniji saveznici u borbi protiv klimatskih promjena i narušavanja ozonskog omotača, da su najveći potrošaći CO2, a proizvođači kisika, onda s pravom možemo reći da su šume pluća planete Zemlje. Danas je neophodno razvijati svijest kod mladih o potrebi zaštite naših šuma - kazala je dopredsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Vesna Švancer.

Učenici smatraju da ovakvih akcija, druženja i upoznavanja treba da bude i više, saopćio je organizator.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.