SARAJEVO

Mulabdić: Vlada KS najkasnije do 2. decembra odlučit će o smjeni komesara Vahida Ćosića

Ministar unutrašnjih poslova KS za Avaz.ba

D. KOVAČ

7.11.2016

Vlada Kantona Sarajevo (KS) će najkasnije do 2. decembra odlučiti da li će smijeniti komesara policije KS Vahida Ćosića, potvrdio je za Avaz.ba ministar unutrašnjih poslova KS Vedran Mulabdić.

Rok počeo teći

Podsjećamo, Nezavisni odbor MUP-a KS prije pet dana jednoglasno je odbio prijedlog za Ćosićevu smjenu. U saopćenju Odbora tada je navedeno da je "inicijativa ministra unutrašnjih poslova KS za smjenu policijskog komesara neprihvatljiva iz razloga što ne sadrži dokaze na temelju kojih bi se pokrenuo postupak za smjenu policijskog komesara, a kako je to propisano članom 50. Zakona u unutarnjim poslovima KS".

- Ja sam kao resorni ministar zaprimio njihovo mišljenje i shodno tome to mišljenje i svoju inicijativu dostavit ću Vladi, koja ima rok 30 dana da to razmotri i donese konačnu odluku - da odbije ili prihvati smjenu, bez obzira na mišljenje Nezavisnog odbora. Taj rok počeo je teći 2. novembra, kada je Nezavisni odbor odlučivao po ovom pitanju, tako da se konačna odluka Vlade može očekivati najkasnije do 2. decembra - pojasnio je Mulabdić.

Osvrnuo se i na današnju odluku Nezavisnog odbora, koji je odlučio da se Ćosić kažnjava smanjenjem plaće za 30 posto u narednih šest mjeseci.

policijski-komesar-vahid-cosic-1000x667-2

Ćosić: Da li će biti smijenjen

Moguća žalba

Ova kazna izrečena je u disciplinskom postupku pokrenutom protiv policijskog komesara zbog davanja netačnih podataka, te prikrivanja činjenica o načinu izvršenja službenih zadataka u slučaju pogibije Dženana Memića.

- Tužilac i odbrana komesara u roku od sedam dana mogu podnijeti žalbu na današnju odluku Nezavisnog odbora. Ukoliko bude žalbe, skupštinska komisija imenovat će ad-hoc tijelo, koje bi bilo drugostepeni organ i odlučivalo po toj žalbi - rekao je Mulabdić.

Navodi kako je današnja odluka Nezavisnog odbora donesena na osnovu inicijative Komisije za sigurnost Skupštine KS, koja je dostavljena njemu kao resornom ministru.

- Na osnovu te inicijative sam ja pokrenuo rješenje o disciplinskom postupku i utvrđivanju disciplinske odgovornosti policijskog komesara u predmetu "Dženan Memić". Nezavisna komisija komesaru Ćosiću mogla je izreći kaznu - otkaz, do 40 posto smanjenja plaće u narednih šest mjeseci, ili kaznu ukora - pojasnio nam je ministar Mulabdić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.