SARAJEVO

Sarajevo zatrpano sa 600 tona smeća - prijete zaraze

Mještani ne odustaju od protesta, zbog blokade ulaza „Rad“ ne može odvoziti otpad u Smiljeviće

M. HALILOVIĆ

8.11.2016

Na ulazu u deponiju u Smiljevićima već od ranih jutarnjih sati grupa građana jučer je zabranila prolaz kamionima preduzeća „Rad“. Mještani novogradskih naselja Zabrđe, Sokolje, Briješće, Boljakov i Buča Potok na taj način nastavili su proteste kojima od Vlade KS i „Rada“ traže da im riješe problem s kojim se mjesecima susreću, a to je širenje nesnosnog smrada i prljavštine s deponije, čime je ugroženo zdravlje oko 60.000 ljudi. Mještani krive Vladu KS i Tužilaštvo BiH, koje je na deponiji istraživalo moguće ratne zločine, a nakon tih iskopavanja, prostor nisu vratili u prvobitno stanje, zbog čega se smrad i širi.

smece-rad

Smiljevići: Kamioni puni smeća u koloni čekali jučer cijeli dan, ali nisu mogli ući u deponiju

Ugroženo zdravlje

Na protestima smo zatekli Begu Nuhanovića, koji nam je kazao da neće odustati i da svaki dan planiraju protestirati dok se ovaj problem ne riješi.

- Dogovorili smo se da dežuramo svaki dan i da ne damo kamionima da dovoze otpad. Za sve ima rješenje, pa neka nadležni pronađu i za ovaj problem - rekao je Nuhanović.

Ako treba, sjedit će ovdje dan i noć, kazao je mještanin Medžid Reč. Dodaje da su se građani rasporedili po smjenama, jedni dolaze ujutro, a drugi navečer.

deponija-kamioni-blokirani

Nezadovoljan je i Rasim Dacić, koji nam je kazao da u Buča Potoku živi od 1983. godine i da je iz dana u dan sve teže.

- Vjetar nanese takav smrad da ispred kuće ne možemo sjediti, a kamoli prozor otvoriti. Nema odustajanja dok se ovo ne riješi. Bojimo se zaraza - istakao je Dacić.

Dok je grupa građana protestirala, na gradskim ulicama jučer je situacija bila alarmantna. Kontejneri su, naime, zatrpani smećem, a ekipe „Rada“ spriječene su da prikupljaju i odvoze otpad na deponiju. Tako smo jučer na više lokacija zatekli pune kontejnere, u ulicama Marka Marulića, Kalemova u naselju Buča Potok, u Vogošći... 

smece-ulica

Kako je za naš list kazao Mirza Ramić, portparol „Rada“, na teren je jučer izašlo 110 vozila koja nisu uspjela pokupiti sav otpad koji se nakupljao tokom vikenda.

Veliki problem

- Ukoliko nam ne dozvole da prolazimo na deponiju, nastat će samo veći problemi, jer trenutno nemamo gdje voziti smeće. Nemoguće je da ga vozimo prema Konjicu ili Zenici. Ovi protesti neće donijeti ništa stanovnicima našeg grada, samo mogu pogoršati situaciju. Znam da to predstavlja veliki problem, ali mora se pronaći rješenje da bi krenula sanacija deponije - kazao je Ramić.

smece-ispred-kontenjera

Da itekako imamo razloga za strah, potvrdio je i Šefik Pašagić, epidemiolog u firmi „Sanitacija“, koji je rekao da zbog neodvoženja smeća prijete brojne zaraze. 

- Ukoliko se otpad ne bude odlagao na deponiju, posebno kada su visoke temperature, a što je trenutno slučaj za ovaj period, stanovnici se mogu zaraziti. Može se očekivati haranje bakterija i virusa, ali i pojava glodara. Ako se ovaj problem ne riješi, nastat će velika katastrofa - upozorio je Pašagić.

Lukić: Mogu nastati ogromne štete 

Dok su građani protestirali, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Čedomir Lukić održao je sastanak s direktorom „Rada“ Selimom Babićem. Kako je za naš list kazao ministar, ništa ne mogu poduzeti dok ne dobiju potvrdu od Tužilaštva BiH da je istraga na ovoj lokaciji završena.  

- Ako građani nastave blokirati dovoz smeća, mogu nastati ogromne štete, jer će tada ispaštati svi stanovnici KS. Zdravlje svih građana bit će ugroženo ukoliko se ne riješi ovaj problem - rekao je Lukić.

S druge strane, iz Tužilaštva BiH potvrđeno nam je da nadležne institucije rješavaju ovaj problem.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.