SARAJEVO

Spektakl na Marindvoru: „Avaz“ predstavlja plan veličanstvenog dočeka Nove godine na Trgu BiH

Prema procjenama, ovogodišnji muzički program za Novu godinu u bh. prijestonicu privući će hiljade turista

A. NALO

16.12.2016

Iako je do Nove 2017. ostalo još nešto više od dvije sedmice, organizatori javnog dočeka na Trgu BiH užurbano rade da bi sve bilo spremno za novogodišnju noć i spektakularni nastup Dine Merlina na otvorenom.

Zimski market 

Prema procjenama, ovogodišnji muzički program za Novu godinu u bh. prijestonicu privući će hiljade turista i gostiju iz cijelog regiona. Tako se na Trgu BiH na Marindvoru očekuje oko 100.000 građana.

Da bi sve izgledalo besprijekorno, bina će biti široka 50 metara i bit će okrenuta leđima prema zgradi Parlamenta BiH. Za praćenje spektakla bit će postavljeno i više od 250 kvadrata LED ekrana, kao i najveći laser šou ikada viđen u Sarajevu.

Kako nam je jučer kazao zamjenik gradonačelnika Abdulah Skaka, svečani program trebao bi početi u 21.30 sati nastupima grupa ''Divanhana'', ''Yehan Jehan'' i ''After Affair''. Merlin bi na binu trebao izaći oko 23 sata, a publiku će zabavljati najmanje dva sata.  

S obzirom na to da se očekuje veliki broj posjetilaca, tržni centri koji se nalaze u blizini Trga BiH bit će zatvoreni tu noć, a posjetioci koji budu željeli nešto popiti i pojesti preusmjeravat će se prema Hastahani, gdje se održava poznati zimski market i gdje se može kupiti i hrana.
 
- Još radimo na detaljima. Ono što sigurno znam je to da tržni centri u blizini gdje se održava manifestacija neće raditi. Saobraćaj će u ovom dijelu grada biti zatvoren, a vozači će na raspolaganju imati alternativne pravce, ulice Terezija prema Grbavici, Vilsonovo šetalište, Kranjčevićeva. Trolejbusi će raditi kao i tramvaji, ali do Željezničke stanice - kazao nam je Skaka. 

Dežurne ekipe

Prema njegovim riječima, postoji mogućnost da će se na ovoj lokaciji postaviti i nekoliko štandova s hranom, sokovima, grickalicama... 

- Točenje alkohola bit će zabranjeno i zato je poželjno da tu noć gradski kafići rade što duže. Da bi sve proteklo u najboljem redu, tu noć bit će prisutne i dežurne ekipe Hitne pomoći, vatrogasci, policija - istakao je Skaka.

Dino Merlin, inače, jučer je sa saradnicima i organizatorima obišao Trg BiH i mjesto gdje će biti postavljena bina.

Spektakularni vatromet

Kao i svake godine, tačno u ponoć bit će upriličen vatromet u Sarajevu. Novu godinu građanima će čestitati gradonačelnik Ivo Komšić.

Brojke

2 sata pjevat će Merlin
50 metara bit će široka bina 
250 kvadrata velik LED ekran na kojem će se moći pratiti spektakl

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.