SARAJEVO

Sarajevski Vodovod obrazložio nestašicu vode

Nakon prestanka vodosnabdijevanja većeg dijela grada

Fena

17.12.2016

Kantonalno javno komunalno preduzeće 'Vodovod i kanalizacija' (VIK) Sarajevo saopćilo je da je normalizacija vodosnabdijevanja uspostavljena oko 16.00 sati na području cijelog Kantona Sarajevo.

Jutros u pet sati je na trafo-stanici Blažuj (10kW), koja je u nadležnosti Elektroprenosa BiH, došlo do prekida u napajanja električnom energijom u trajanju od 70 minuta. Sa ove trafo-stanice (TS) snabdijeveno je glavno izvorište Bačevo i svi bunari sa kojih se vrši distribucija vode prema većem dijelu Kantona Sarajevo.

Bunari su bili bez napajanja električnom energijom u periodu od 05.00 do 06.08 sati, što je podrazumijevalo manji dotok vode za 2500 l/s, prema glavnim rezervoarima, a to je zahtijevalo smanjenje isporuke vode u distributivnoj mreži, potrošačima koji se snabdijevaju sa rezervoara Mojmilo i Igman.

Ponovni prekid u napajanju električnom energijom TS Bačevo nastupio je u 07.30 sati, gdje je ostalo bez snabdijevanja električnom energijom pet transformatorskih stanica VIK-a.

Nakon uspostavljanja napajanja električnom energijom, došlo je do postepenog osposobljavanja rada bunara za pravce Alipašin most, Konaci i pumpe za pravac Igman. Iz VIK-a napominju da je bitno naglasiti da se radi o šest megavatnom elektroenergetskom postrojenju, gdje se uspostava korektnog rada svih pumpnih agregata mora raditi postepeno. 

Problemi su nastupili prilikom uspostave snabdijevanja za pravac rezervoara Mojmilo, što je razlog da je poremećaj u vodosnabdijevanju nastupio u dijelovima grada: Dobrinja, Aerodromsko naselje, Mojmilo, Saraj polje, Alipašino polje, Alipašin most, Nedžarići, Rajlovac, Halilovići, ul. Džemala Bijedića, Čengić Vila, Otoka, Aneks, Dolac Malta, Grbavica, Marijin Dvor, Skenderija, Baščaršija, Bistrik, Hambina Carina, Pogledine, Soukbunar, Cicin han i Hrid.

Iz VIK-a napominju da su obaviješteni dispečeri Elektrodistribucije, koji su zajedno sa uposlenicima VIK-a izašli na teren i pristupili istraživanju razloga za prekide napajanja električnom energijom, što je podrazumijevalo pojedinačno premjeravanje napona i struje bunara i istraživanje lokacije kvara na elektro kablovima.

Utvrđen je kvar na 10 kV kablu između dva mojmilska bunara i pristupilo se otklanjanju kvara.

Uspostava vodosnabdijevanja se odvijala sukcesivno, prema raspoloživim količinama vode.

Ekipe VIK-a i Elektrodistribucije još uvijek su na terenu i završavaju popravku kvara na 10kV elektro kablu, navodi se u saopćenju VIK-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.