SARAJEVO

Kako je jedna od najljepših ulica u Sarajevu mijenjale ime kroz historiju

Atraktivan dio glavnog grada BiH

Redakcija

17.12.2016

Ulica Zelenih beretki počinje kod Muzeja Sarajevo 1878 – 1918 i kod Doma oružanih snaga BiH spaja se sa ulicom Branilaca Sarajeva.

Kao saobraćajnica postojala je još u 15. stoljeću. Jedan njen dio u to vrijeme činio je Put kuluk-česma, koji je ime dobio po česmi koja se nalazila na mjestu današnjeg hotela Central, dok je drugi dio bio Sabljarska čaršija, kasnije nazvana Kulukčije (Sabljari). 

U drugoj polovini 19. stoljeća zvala se Galata džadesi ili Galata, a potom Tašlihanska, po Gazi Husrev-begovom kamenom hanu – Tašlihanu, koji se nalazio između Hotela Europe i Gazi Husrev-begovog bezistana. 

Tokom austrougarske vladavine ulica je nosila ime Franje Josipa, za vrijeme Kraljevine Jugoslavije bila je to ulica Kralja Petra, a u periodu od 1941 - 1945. bila je označena kao Ulica br. 1. 

Po završetku Drugog svjetskog rata dobila je ime Jugoslovenske narodne armije (JNA), a od 1993. godine nosi naziv Zelenih beretki, po dobrovoljačkoj vojnoj formaciji formiranoj 1991. godine u svrhu odbrane Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Danas je poznata kao jedna od najljepših i najatraktivnijih ulica glavnog grada BiH u kojoj je posebno zanimljiv autobus "londonac" koji je mamac za mnogobrojne turiste.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.