SARAJEVO

Kompleks vrijedan 30 miliona maraka na raspolaganju IZBiH

Nekadašnje jetimsko naselje postalo sjedište Vakufske direkcije

F. SABLJICA

21.12.2016

Kompleks nekadašnjeg jetimskog sela „Al Walidein Gazzaz“ na Mojmilu prije dva mjeseca postao je sjedište Vakufske direkcije Islamske zajednice (IZ) BiH. Nakon što je jetimsko selo prestalo raditi 2011. godine zbog toga što su djeca odrasla i otišla u srednje škole i na fakultete, 11 objekata - četiri zgrade škole, četiri doma, sportska sala, upravna zgrada i džamija - vrijednih 30 miliona maraka, ostalo je prazno. A tek četiri godine kasnije Direkcija je preuzela imovinu na upravljanje.

Osnovne škole

Vakif iz Saudijske Arabije je, naime, 2004. godine u korist IZBiH uvakufio svu nepokretnu i pokretnu imovinu u kompleksu „Gazzaz“. Tako je Vakufska direkcija formalnopravno postala vlasnik imovine, ali, poštujući volju vakifa, imovinu je dala na korištenje Fondaciji „Sretna budućnost", a kasnije Fondaciji „Al Amana" za potrebe osnovne škole i doma "Al Walidein Gazzaz".

Kako nam je rekao sekretar Vakufske direkcije Amel Mešić, oni nikada nisu imali nikakvih nadležnosti niti odgovornosti u vezi s radom škole i doma, već samo za imovinu.  

Sanacija zgrada

- Kada smo ušli u objekte, vidjeli smo da je potrebno sanirati zgrade, za što je potrebno mnogo novca. Islamska zajednica će odlučiti na koji će način koristiti ovo naselje, a, najvjerovatnije, u skladu s uvjetom koji je postavio vakif, a to je da se nekretnine koriste u obrazovne svrhe - kazao je Mešić.

Sanacija dvorane

Kompleks „Gazzaz“ ima veliki kapacitet za realizaciju raznih aktivnosti, ali o svemu će odlučiti Rijaset IZBiH. Kompleks u svom sastavu ima i jednu od boljih dvorana u KS, ali i ona je trenutno zapuštena i treba je adaptirati. U Vakufskoj direkciji nadaju se da će je sanirati do proljeća 2017. godine da bi je stavili u funkciju.

 


 
 

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.