SARAJEVO

Zamjena sijalice 25 maraka, ako nema para, nema ni popravaka

Sarajlije sve više nezadovoljne radom upravitelja i održavanjem zgrada

Redakcija

23.12.2016

Autor: A.TABAK/F.SABLJICA

Kad bi građani redovno plaćali održavanje u zgradama, upravitelji bi bolje radili. Smatraju to oni koji svakog mjeseca uredno izmire svoje obaveze te kritiziraju svoje komšije koje izbjegavaju platiti održavanje, što otežava rad upravitelja.

Na području KS za održavanje je zaduženo 15 upravitelja. Neki, istina, gotovo ništa ne rade, a drugi bi radili samo kad bi imali novaca na računu.

Preskup teren

Kako nam je kazala Hana Beganović, predstavnica stanara u Ložioničkoj ulici, komšije neplatiše upraviteljima otežavaju posao. Nema novaca, nema ni popravaka.

- U našoj zgradi svašta bi trebalo popraviti, fasadu najprije. Ali nemamo od čega. Za mjesečno održavanje ulaza trebalo bi nam oko 1.400 KM. Na računu bude ponekad i do 800 maraka, ali to nije dovoljno za veće radove - dodala je Beganović.

No, stanari neplatiše nisu jedini problem onima koji redovno izmiruju svoje obaveze. Tu su i previsoke cijene usluga upravitelja. 

Iako nemaju većih zamjerki na upravitelja „Sarajevostan“, Beganović ističe da su njihovi izlasci na teren i intervencije preskupi.

- Zato mnogo toga i sami uradimo, štedimo u našem zajedničkom interesu. Eto, kad dođu ekipe iz „Sarajevostana“, naplate nam, naprimjer, dolazak i zamjenu sijalice 25 KM. To je mnogo - kazala je Beganović.

hana-beganovic

Beganović: Svašta treba popraviti

Posljednja analiza

To, kako kaže ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Čedomir Lukić, nije neka novina jer se cijene održavanja zgrada nisu mijenjale još od 2002. godine.

Također ističe da upravitelj, prema zakonu, mora tužiti one vlasnike koji ne plaćaju održavanje. 

- Svake godine pravi se spisak neplatiša koje upravitelji tuže. Tužbe se odugovlače, traju i po osam godina. Ni novim zakonom, koji je u raspravi, pitanje neplaćanja neće biti regulirano. Sud ostaje jedino mjesto gdje će se ovi problemi rješavati - dodao je Lukić.

Posljednji put je prije šest godina napravljena analiza o dugovanjima stanara prema upraviteljima. Te 2011. upravitelji su podnijeli 161.277 tužbi protiv etažnih vlasnika.

cedomir-lukic

Lukić: Rješenje na sudu

Hitna intervencija

Upravitelj „Famos gradnja“ održava oko 200 zgrada i tvrde da nemaju većih pritužbi stanara.

- Na teren izlazimo odmah po pozivu. Čak odlazimo i na intervencije u zgrade gdje veći broj stanara ne plaća redovno. Ako na računu nema ni feninga, odemo samo ako je hitno - kazali su iz „Famos gradnje“.

Riječ građana

vedran-jovancic

Vedran Jovančić

- Nisam zadovoljan radom upravitelja. Spori su, treba im dugo vremena da dođu kad ih zovnemo. Ja sam za to da se ukinu upravitelji i da sami stanari održavaju zgradu, jer uvijek se može naći dobar majstor. Ovako jedni plaćaju, drugi ne. Nikad se ne zna hoće li biti dovoljno za popravke.

jasna-franjcevic

Jasna Franjčević

- Iako svi plaćamo redovno, upravitelj u našoj zgradi ništa ne radi. Krov prokišnjava, crijep je dotrajao, čak i ženu koja nam čisti haustor posebno plaćamo. Kada prijavimo upravitelju neki kvar, samo nas odbiju i kažu da nemamo novaca na računu. To je veliki problem jer su neke intervencije hitne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.