Je li mjera par-nepar poboljšala kvalitet zraka u glavnom gradu BiH?

Najnoviji podaci sa mjernih stanica

D. K.
25.12.2016 18:46

Kvalitet zraka na području Kantona Sarajevo (KS) danas je za nijansu bolji u odnosu na jučerašnji dan, pokazuju najnoviji podaci sa mjernih stanica.

Vrijednosti svih polutanata (SO2, NO2 i PM10) danas su niže u odnosu na jučer, kada su bile prekoračene, te je stoga Operativni štab Vlade KS proglasio epizodu "Uzbune" za područje Kantona.

Rukovodilac sanitarne hemije u Zavodu za javno zdravstvo KS Sanela Salihagić u razgovoru za Avaz.ba ističe kako je trenutna situacija u KS neznatno bolja u odnosu na jučer.

- Kada je u pitanju koncentracija PM10 čestica, jučer smo mjerili preko 400 mikrograma po metru kubnom (µg/m3), dok se prosjeci za današnji dan kreću između 270 i 380 µg/m3. Međutim, moram napomenuti da su vrijednosti PM10 čestica i u ovim trenucima jako visoke. Dnevne tolerantne vrijednosti za sumpor-dioksid (SO2) danas, u odnosu na jučer, neće biti prekoračene i bit će dosta niže - kazala nam je Salihagić.

sanela-salihagic

Salihagić: Blagi pad

I ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Čedomir Lukić rekao nam je da je danas, na osnovu pokazatelja sa svih mjernih stanica, stanje malo bolje u odnosu na jučer.

- Ali samo stanje validira se u protekla 24 sata za protekli dan, dakle od ponoći do ponoći, tako da ćemo tek sutra imati mjerodavne prosječne vrijednosti za današnji dan - ističe Lukić.

Ministar nije očekivao da bi se zagađenje zraka moglo naglo smanjiti, nakon uvođenja sistema par-nepar.

55a4e624-2648-4b93-b1fc-535e0a0a0a64-cedomir-lukic

Lukić: Teško je prejudicirati

- Ne znam ko je to očekivao, ja lično nisam. Tek sutra mogu govoriti o tome kakva je bila situacija tokom današnjeg dana - rekao je Lukić.

Optimističan je da će u narednim danima ipak doći do smanjenja zagađenja zraka, te da bi građani glavnog grada BiH konačno mogli prodisati punim plućima.

- U svakom slučaju očekujem da se smanji nivo zagađenosti, ne samo po pitanju ove mjere par nepar, već i po pitanju svih mjera koje su donesene. Međutim, jako je teško to prejudicirati - dodao je ministar Lukić.

NA VRH