SARAJEVO

Svjetski dan močvarnih staništa: Odumiru močvare na bh. prostorima

Danas u Sarajevu

A.Mi.

2.2.2017

Povodom Svjetskog dana močvara održan je edukacijski paviljon u Sarajevu, na kojem je prezentiran značaj močvarnih staništa u BiH, ali i prijetnje koje ih ugrožavaju.

Predstavnici  WWF Adria, svjetske organizacije za zaštitu prirode, jučer su interaktivnim zeleno-sivim paviljonom doveli  močvare u Sarajevo, da bi pokazali zeleno sivi svijet sa kojim se suočavaju močvare. Zeleni svijet predstavlja kako izgledaju oaze života kad su zdrave, žive i kad se za njih brine. S druge strane, sivi svijet pokazuje šta će desiti ako se nastavi nebriga za močvarna staništa.

- U močvarnim staništima živi preko 40 posto ukupnog biljnog i životinjskog svijeta na zemlji.- rekla nam je Nermina Sarajlić, Ornitološko društvo „Naše ptice“.

mocvare-2

Tri međunarodne zaštićene močvare u BiH su Livanjsko polje, Hutovo blato i Bardača. Ova područja u posljednjih 20 godina propadaju zbog nebrige nadležnih institucija i nepoštivanja zakona i međunarodnih konvencija.

- Po sadašnjem trendu nestanka Hutovog blata, gdje se ništa ne preduzima da se to spriječi, u narednih 35 godina Hutovo blato će nestati.- kazao je Zoran Mateljak, predstavnik Svjetske organizacije za zaštitu prirode u BiH.

zoran-mateljak

Mateljak: Hutovo blato će nestati

Od nekadašnjih 20.000 močvara, danas se može govoriti tek o nekih 2000. Najveći krivac izumiranja močvara je zbog promjene  vodnog režima , poljoprivreda,  kao i ljudska naselja koja se nalaze u nekadašnjim močvarama.

- Imamo zakonski okvir koji nam omogućava da djelujemo, ali nažalost radi se po modulima koji su davno prevaziđeni.- podsjeća  Bojan Stojanović, WWF Adria

Močvarna staništa su važna u zaštiti od poplava i pročišćavanja voda, prirodnih resursa poput čiste vode, skladištenja ugljen dioksida i drugih.

 

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.