SARAJEVO

Utvrđena visina boravišne takse u Kantonu Sarajevo

Donesena odluka za područje KS

Redakcija

3.2.2017

Vlada Kantona Sarajevo donijela je Odluku o visini boravišne takse na području Kantona Sarajevo koja uz iznos utvrđuje i obveznike i način uplate te takse.

Zakonom o turizmu koji je prošle godine donijela Skupština KS propisano je da visinu boravišne takse, na prijedlog Ministarstva privrede, utvrđuje Vlada. U decembru 2016. godine izvršena je registracija i upis u sudski registar Turističke zajednice KS, kao pravnog subjekta.

Time su se ispunili uvjeti za otvaranje transakcijskog računa, kao uplatnog računa za naplaćenu boravišnu taksu Turističkoj zajednici KS.

Boravišna taksa za 2017. godinu iznosi dvije KM i nju dnevno plaćaju korisnici koji pružaju smještaj gostiju.

Dnevnu boravišnu taksu plaća organizator grupnog putovanja, tj. agencija po svakom grupnom dolasku turista bez noćenja i ona iznosi jednu KM.

Za fizičke osobe koje pružaju usluge smještaja u domaćinstvu i seoskom domaćinstvu boravišna taksa je u godišnjem paušalnom iznosu od 50 KM, za svaki krevet i smještajnu jedinicu, koja se koristi za pružanje usluga smještaja.

Obveznici uplate boravišne takse uplaćivat će boravišnu taksu na račun Turističke zajednice u skladu sa Zakonom o turizmu, a ova odluka stupa na snagu objavom u Službenim novinama KS, saopćeno je iz Pres-službe KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.