SARAJEVO

Ministar Nenadić za Avaz.ba: Nove zdravstvene knjižice neće biti ništavne

Uprkos grešci na ispravama

A.T./M.M.

10.2.2017

Greška na elektronskim zdravstvenim knjižicama u Kantonu Sarajevo (KS) ne bi trebala dovesti do njihove ništavnosti, rekao je za Avaz.ba ministar pravde i uprave u KS Mario Nenadić.

Naime, na dokumentima za zdravstveno osiguranje u KS odštampan je kantonalni grb, ali naopako, što je u suprotnosti sa Zakonom o grbu i zastavi KS.

Prema zakonu, na grbu je "lijeva strana bordo boje, a desna tamnoplava“, dok je na zdravstvenim ispravama koje je izdao Zavod za zdravstveno osiguranje KS grb okrenut naopako pa je lijevo plava, a desno bordo boja.

- Utvrđeno je da se, u smislu Zakona o grbu i upotrebi grba i zastave, ovdje radi o tehničkoj greški. Očigledno da grb nije u skladu sa Zakonom. Međutim, smatram, čak sam siguran u to da ova situacija neće dovesti do ništavosti dokumenata, odnosno zdravstvenih legitimacija. Ostaje na ministarstvu koje je nadležno da vidi na koji način će sve ovo ispraviti – kaže Nenadić. 

Na pitanje hoće li zbog ovoga doći do povlačenja dokumenata iz upotrebe, Nenadić je kazao da sljedeći koraci zavise od niza faktora.

- Pitanje je kakve su finansijske, ali i druge mogućnosti za rješavanje problema, ali idealno bi bilo da se ovo što prije regulira. Moja preporuka nadležnim institucijama je da svakako razmotre mogućnost da u dijelu neodštampanih dokumenata grešku odmah isprave, a da vide šta će se uraditi s dokumentima koji su već izdati, da li će ih povlačiti iz upotrebe ili ne – zaključio je u razgovoru za Avaz.ba ministar Nenadić.

Ministar je na kraju razgovora napomenuo da nadležne institucije moraju istražiti kako je do incidenta došlo, ali i preispitati odgovornost onih koji su zaduženi da brinu o ispravnosti službenih isprava.  

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.