SARAJEVO

Fuad Babić: U KS dva najteža klizišta u Gradačačkoj ulici i iznad hotela Grand

Koordinator za sanaciju klizišta u Zavodu za izgradnju KS-a

Fena

12.2.2017

Konačni plan i program sanacije klizišta prema prioritetima za 2017. godinu trebalo bi da bude donesen polovinom februara kada će u Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo biti održan godišnji sastanak.

Koordinator za sanaciju klizišta u Zavodu za izgradnju KS-a Fuad Babić potvrdio je da će 16. februara biti održana redovna sesija svih općina na području  KS-a, pripadnika Civilne zaštite, Građevinskog fakulteta na kojoj će biti utvrđen plan i program sanacije klizišta za ovu godinu.

Babić ističe da se te sesije održavaju redovno već 20 godina i to ima kontinuitet u stvaranju programa i planova za rješavanje tako teških problema kao što su klizišta.

Na području Kantona Sarajevo  dva su najteža klizišta i to u Gradačakoj ulici na Čengić- Vili i klizište iznad hotela "Grand" u Velešićima.

- Na tim klizištima imamo velike probleme, a s obzirom na to da se radi o milionskim iznosima potrebnim za njihovu sanaciju, još se toliki novac nije našao. Potrebno je uraditi projektnu dokumentaciju, pa da onda krenemo možda u faznu sanaciju - naveo je.

Klizište u Gradačačkoj ulici je karakteristično kada se pogleda njegova dužina koja je oko 200 metara, jer je cijela padina ugrožena, i visina  do 20 metara i Babić smatra da su silni kubici zemljanih masa na garažama u toj ulici.

Govoreći o ostalim klizištima naglašava da je već spremljeno šest projekata na području općine Vogošća, četiri na području općine Novi Grad, za koje se cijeni da će u ovoj godini sanacije biti završene.

Babić ističe da je broj registriranih klizišta varijabilna brojka.

- Koliko god uradite u jednoj godini, toliko vam dođe novih zahtjeva za sanaciju, i broj se kreće između 900 i 1.000 registriranih pojava, a na području KS-a je oko 150-200 aktivnih klizišta - kazao je Babić.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.