SARAJEVO

Bolesnog sina svakog dana nosi uz 77 stepenica

N. Ajnadžić

12.4.2017

Mahira Imamović iz Sarajeva majka je sedmogodišnjeg Hamze, koji boluje od cerebralne paralize. Dječak je rođen prije vremena, a u inkubatoru se razbolio, što je uzrokovalo oštećenje mozga. Ne može hodati, sjediti niti pričati i u svakom smislu ovisi o roditeljima.

I pored svih nedaća, Hamza je uvijek vedar i nasmijan. Ove godine je krenuo u prvi razred u Centru “Vladimir Nazor”, dok je prethodne tri godine išao u dnevni centar u sklopu te škole.

Kako njen suprug radi, Mahira svakog dana vodi Hamzu u školu. Ova porodica živi u starogradskoj ulici Komatin pa im veliki problem svakodnevno predstavlja 77 stepenica koje vode do kuće.

- Svakog dana ga nosim uz i niz stepenice. Nije mi teško, sve bih uradila za svoje dijete, ali sam već dobila bruh. Pitam se šta će biti sutra, kad ga ja ne budem mogla nositi. Potrebna mu je pokretna rampa da se može sam popeti ili sići niz stepenice - kaže Imamović.

Za postavljanje rampe od jedne firme dobila je predračun u iznosu od 40.000 KM. Općina Stari Grad osigurala je 5.000 KM, ali to nije dovoljno.

- Suprug minimalno zarađuje, a ja nemam posao. Nemoguće je da sami sakupimo ostatak novca. Voljela bih da radim i da sama svom djetetu mogu osigurati sve što mu je potrebno. Osjećam se kao da prosim, a samo hoću da Hamzi omogućim normalan život – govori ova majka.

Mahira ima još jednog sina, jednoipogodišnjeg Haruna. Ne može ga kući ostaviti samog pa i njega i Hamzu u isto vrijeme nosi uz stepenice.

Ona je zamolila sve ljude koji mogu pomoći novčano, ali i s idejom za rješenje njihovog problema, da je kontaktiraju na broj 061/366-172. 

Nema kupaca

Mahira nam je ispričala i da je u više navrata pokušala prodati kuću kako bi kupili stan na pristupačnijoj lokaciji. No, potencijalni kupci odustanu već na spomen broja stepenica. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.