SARAJEVO

U toku akcija čišćenja kamenih obala Miljacke

FENA

27.7.2017

U sklopu projekta koji finansira Grad Sarajevo, čišćenje kamenih obala Miljacke od Mosta "Suade i Olge" do brane na Bendbaši traje već sedam dana.

Radi se po ustaljenoj dinamici, a planirano je da to traje mjesec dana. Uklanja se korov i šiblje, te se radi pjeskarenje i pranje zidova korita Miljacke, potvrđeno je Feni iz Gradske uprave Grada Sarajeva.

Prvi put otkada je izgrađen, kako navode, zid uz korito Miljacke bit će temeljito opran i očišćen od vlage, mulja i otpada. Iz Grada Sarajeva kažu da ovakvim projektom žele učiniti Sarajevo ljepšim i ugodnjiim mjestom za građane i turiste koji u sve većem broju posjećuju glavni grad BiH.

Grad Sarajevo je pokrenuo tendersku proceduru za izbor izvođača radova druge faze ovog projekta koja će obuhvatiti čišćenje korita Miljacke, od Bendbaše do Novog Grada. U ovoj fazi predviđeno je čišćenje sprudova i odvoz rastinja iz korita radi povećanja propusne moći vodotoka, a samim tim zaštite od bujica te poplava.

I Općina Stari Grad Sarajevo također već petnaestak dana radi na čišćenju korita Miljacke, i to na dijelu od Drvenije do Ćumurije. Uklanja se rastinje, nakon čega se nanosi sredstvo koje će spriječiti rast korova. Zidovi korita se peru od mulja i otpada, a poslije toga slijedi fugiranje.

Prva faza radova izvodi se na dijelu od Drvenije do Ćumurije, a u drugoj fazi radovi će biti produženi do brane Bendbaša. Za te poslove angažirana je firma "Klico trans gradnja".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.